Čtvrtek, 28. března 2024

Další nález mrtvého orla mořského

Další nález mrtvého orla mořského

Inspektoři ČIŽP z oblastního inspektorátu v Českých Budějovicích byli informováni o nálezu mrtvého orla mořského. Orel byl nalezen v neděli 9. 3. 2014 v lesním porostu u obce Skály u Protivína. Dle fotografie, kterou poskytl inspektorům nálezce, se jedná o mladého, nedospělého jedince. Tělo dravce zůstalo zavěšeno ve větvích borovice zhruba ve výšce 15 m nad zemí nad vnadištěm na "škodnou". Asi 50 m od vnadiště se nachází hnízdo orla - dle sdělení nálezce je zde zhruba 8 let a orli zde úspěšně vyváděli mláďata. Okolnosti nálezu ukazují spíše na zastřelení, ale to potvrdí až pitva.

Zítra inspektoři ČIŽP za pomoci stromolezců orla sejmou ze stromu a nález bude poté předán veterinárnímu ústavu k pitvě. Ta bude provedena zřejmě v pátek; případné další rozbory budou následovat po dohodě na základě výsledků ze základní pitvy. O případu byla informována Policie ČR, která zítra s inspektory ČIŽP pojede na místo nálezu a provede zde prvotní šetření. Poté bude s policií dohodnut postup ve věci podání trestního oznámení v případě, že zde bude podezření na cizí zavinění.

V letošním roce jde již o druhý případ nálezu uhynulého orla mořského, který je kriticky ohroženým druhem dle úmluvy CITES. První letošní případ se týkal lednového nálezu mrtvého orla mořského, otráveného zakázaným insekticidem karbofuranem v Hošticích na Volyňsku. (http://www.cizp.cz/3730_Na-Strakonicku-byl-otraven-kriticky-ohrozeny-orel-morsky)

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů