Čtvrtek, 28. března 2024

Dohled nad trhem s GMO musí zůstat v rukou EU

Dohled nad trhem s GMO musí zůstat v rukou EU

Zelení nesouhlasí s přesunem kompetence regulovat trh s geneticky modifikovanými organismy (GMO) zpět na národní státy. Kvůli ochraně spotřebitelů, ale i místních zemědělců by pravidla pro GMO měla být jednotná.


Ministři životního prostředí členských zemí EU na minulé schůzi Rady EU diskutovali možné změny legislativy v oblasti geneticky modifikovaných organismů (GMO), kdy současně platná legislativa ukládá dohled nad GMO do kompetencí evropských orgánů. Zástupci jednotlivých zemí EU však projevili zájem v rámci chystané změny kompetencí dohledu nad trhem s GMO evropským orgánům odejmout a přidělit jej zpět jednotlivým státům.


Podle Evropských zelených je však žádoucí přesně opačný postup: Nejenže by regulace trhu s GMO produkty měla zůstat v rukou EU, která má silnější pravomoci, ale měla by zároveň být posílena.


"EU by měla v blízké budoucnosti prosadit úplný zákaz dovozu GMO krmiv pro hospodářská zvířata a prosadit povinné a jasné značení všech GMO potravin tak, aby občané byli dostatečně informováni o tom, jaký produkt kupují," uvádí Ondřej Liška, předseda zelených.


"Komerční pěstování geneticky modifikovaných plodin Strana zelených považuje za příliš velké riziko jak pro lidské zdraví, tak pro přírodu i místní zemědělce. Jeho ekonomické dopady jsou navíc pochybné, řada agrárně vyspělých zemí (např. Maďarsko) se ho zřekla i z ekonomických důvodů. Pěstování GMO plodin přináší nárůst používání pesticidů, které ohrožují kvalitu potravin i pitné vody. Aktuálně usilujeme jak o zavedení povinného označování GMO výrobků, tak o zákaz dovozu geneticky modifikovaných krmiv. Výhledově by se využívání GMO v EU mělo zakázat úplně," uvádí Ondřej Mirovský, vedoucí sekce životního prostředí SZ.


GMO podle zelených představují nebezpečný experiment s naším zdravím, přírodou i místním zemědělstvím. Importované potraviny, které obsahují GMO, by měly být jasně označeny, aby si zákazník mohl svobodně vybrat. Strana zelených prosazuje podporu místních zemědělců a produkci kvalitních potravin, což přinese nová pracovní místa a omezí dopady dovozu potravin na životní prostředí. Zelení zároveň připravili informační video, které jednoduše popisuje hrozby, které geneticky modifikované organismy přináší.


Na téma kvalitních potravin, práv spotřebitelů a GMO se uskuteční již ve čtvrtek 6. března v Praze diskuzní panel, kterého se zúčastní europoslankyně za zelené Eva Lichtenberger, specilista evropských zelených na GMO Arnaud Apoteker, zakladetel firmy Country Life Otakar Jiránek, majitel Biofarmy Sasov Josef Sklenář a odbornice na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. Diskuze probíhá od 18:00 v pražském Goethe Institutu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů