Čtvrtek, 28. března 2024

Srovnání nákladů na třídění a recyklaci

Srovnání nákladů na třídění a recyklaci

v posledních dnech je v médiích řešena otázka efektivity systému sběru a třídění recyklovatelných obalů v České republice a jeho srovnání s ostatní zeměmi Evropské unie, zejména s Německem. Dovolte mi, abych Vás v této souvislosti upozornila na studii Bio Inteligence Service, která byla zpracována na zakázku Evropské komise a která mimo jiné srovnává náklady na třídění a recyklaci v zemích EU.

Hlavní závěry studie z pohledu nákladovosti výrazně hovoří pro český systém, a to zejména díky následujícím údajům:

- Náklady na sběr a recyklaci činí v ČR cca 5 EUR na obyvatele, tato částka je 2x nižší než v Německu (cca 10 EUR), přičemž obě země vykazují podobnou míru recyklace.

- Ve srovnání s dalšími zeměmi jsou náklady na sběr a recyklaci v ČR téměř 4x nižší než v Rakousku (19,5 EUR), a více než 2x nižší než ve Francii a Velké Británii.

- Z hlediska nákladové efektivnosti ČR podle výsledků studie směle konkuruje Belgii, která dosahuje nejlepších výsledků v oblasti nákladové efektivnosti a míry recyklace obalů.

Více informací o studii naleznete na internetových stránkách http://epr.eu-smr.eu. Prezentace metodiky a hlavních závěrů studie včetně grafického srovnání nákladovosti je k nahlédnutí zde: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZXUtc21yLmV1fGd1aWRhbmNlLW9uLWVwcnxneDo3OTM2YmQ0YmRiMzc0YWNm na stránkách 20 a 21.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů