Čtvrtek, 18. dubna 2024

Řekové a Kypřané silně protestují proti uložení syrských chemických zbraní do Středozemního moře

Řekové a Kypřané silně protestují proti uložení syrských chemických zbraní do Středozemního moře

Využití současné ekonomické slabosti Řecka není nikde patrné lépe, než na rozhodnutí světa potopit dvě lodi převážející syrské chemické zbraně ve vodách poblíž Řecka a Kypru. První fáze ničení syrských chemických zbraní již údajně začala, za pomoci Norska, Dánska, Ruska, Číny, Finska, Británie a USA, mimo jiných. Zvoleným podvodním smetištěm pro více než 800 tun chemických zbraní je... Kréta.

Proces vyřazování syrského arzenálu chemických zbraní začal, první zásilka chemikálií této země už byla naloděna v lednu na dánské nákladní lodi v severosyrském přístavu Lattakia.

Vyjímání nebezpečného materiálu - chemických prekurzorů používaných k výrobě sarinu a yperitu a malého množství již vyrobeného yperitu, známých jako chemikálie "priority jedna" - je komplexním mezinárodním úsilím. První fázi představuje bezpečně zabalení chemikálií na 12 místech v Sýrii, z nichž dvě se nachází uprostřed bojiště, a jejich přeprava do přístavu. Za to je zodpovědná syrská armáda, která bude transporty v obrněných nákladních vozech poskytnutých Ruskem po cestě střežit.

Ty jsou pak nakládány na dvě nákladní lodi poskytnuté Dánskem a Norskem, které dodaly také námořní lodě určené jako eskorta lodí mimo syrské výsostné vody.

Používá se chemická hydrolýza - smíchání nebezpečných chemikálií s činidly jako chlorové vápno, voda nebo hydroxid sodný. Výsledkem procesu bude asi 1,5 milionu galonů jedovaté kapaliny, kterou nelze použít jako chemickou zbraň a které se bude zbaveno komerčně. Samozřejmě, že jde o "mezinárodní vody" Konečné úložiště zbraní by měl být údajně u Kréty, západně od prefektury Chania. Což je dostatečný důvod, aby Řekové obecně a Kréťané konkrétně proti tomuto procesu protestovali, z důvodů možného poškozování prostředí. Na internetové stránce avaaz.org již byla umístěna mezinárodní petice proti shození syrských chemických zbraní do Středozemního moře.

V rozhovoru pro zbraňovou zpravodajskou internetovou stránku onalert.gr řecký představitel řekl, že nemohl uvěřit, že by nějaký vědec z OPCW chtěl otrávit tak širokou oblast mezi tolika zeměmi.

Řečtí experti pochybují, že hydrolytická metoda je dostatečně bezpečná.

ZDROJ: zvedavec.org, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů