Čtvrtek, 18. dubna 2024

Emisní limity pro ČOV

Emisní limity pro ČOV

Zajímalo by mě jaké přesně se na nás vztahují emisní limity z vyhlášky 415/2012Sb. Specifické nebo obecné?


Dotaz:
Jsme provozovatel čistírny odpadních vod s anaerobní stabilizací a následným spalováním kalového plynu v kotli o jmen. tep. příkonu větším jak 300 kw. Kotle jsou určeny k ohřívání kalu ve vyhnívacích nádržích. Zajímalo by mě jaké přesně se na nás vztahují emisní limity z vyhlášky 415/2012Sb. Specifické nebo obecné? Na dodatečné rozhodnutí Krajského úřadu, ohledně povolení k provozu, stále ještě čekáme.

Odpověď:

Obecné emisní limity jsou stanovené prováděcím právním předpisem pro znečišťující látky a jejich skupiny (vyhláškou č. 415/2012 Sb.). Specifické emisní limity jsou stanovené prováděcím právním předpisem (vyhláškou č. 415/2012 Sb.) nebo je může stanovit krajský úřad v povolení provozu (tzn. i pro jiné látky). Zákon o ochraně ovzduší stanoví, že pokud je pro stacionární zdroj stanoven jeden nebo více specifických emisních limitů, nevztahují se na něj obecné emisní limity. Obecné emisní limity tedy mají podpůrnou roli a zdroj je musí dodržovat v případě, že pro něj neplatí specifické emisní limity z vyhlášky nebo pokud mu krajský úřad nestanovil specifické emisní limity v povolení provozu. V zákoně je zároveň uvedeno, že specifický emisní limit stanovený krajským úřadem v povolení provozu nesmí být stejný nebo vyšší (tzn. nesmí být méně přísný) než specifický emisní limit stanovený prováděcím právním předpisem pro daný stacionární zdroj.

Z výše uvedeného vyplývá, že obecné emisní limity se na Vás budou vztahovat, pouze pokud by Vám krajský úřad nestanovil v povolení specifické emisní limity nebo pokud se na vás nevztahují specifické emisní limity uvedené ve vyhlášce č. 415/2012 Sb. (což nejsem v tuto chvíli schopna posoudit). I v případě, že by pro váš typ zdroje nebyly ve vyhlášce stanoveny specifické emisní limity, může krajský úřad specifické emisní limity stanovit.

Autor: Mgr. Pavla Bejčková

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů