Sobota, 20. dubna 2024

Aktivisté Greenpeace vnikli do jaderné elektrárny ve Francii

Aktivisté Greenpeace vnikli do jaderné elektrárny ve Francii

Desítkám aktivistů ekologické organizace Greenpeace se dnes podařilo vniknout do objektu francouzské jaderné elektrárny Fessenheim. V tomto nejstarším jaderném provozu u hranic s Německem a Švýcarskem demonstranti odsuzovali podle nich malou bezpečnost podobných objektů v Evropě. Informovaly o tom agentury AFP a AP.

Ráno přijelo k jaderné elektrárně podle Greenpeace kamionem 56 lidí ze 14 zemí. Ochránci životního prostředí pomocí žebříků překonali oplocení objektu a rozvinuli na ochranném plášti jednoho ze dvou zdejších reaktorů transparent s nápisem Stop risking Europe (Skoncujte s riziky pro Evropu). Podle francouzského ministerstva vnitra se do chráněné zóny podařilo vstoupit čtyřicítce narušitelů. Téměř všechny aktivisty se policii podařilo během několika hodin pozatýkat.

Ředitel jaderné elektrárny Thierry Rosso řekl, že akce Greenpeace především dokázala, že neoprávněné osoby nejsou s to se dostat do nejvýznamnější zóny objektu, tedy do té jaderné.

Zelení v Evropském parlamentu v prohlášení naopak poblahopřáli organizaci Greenpeace k akci, která podle nich jasně ukázala na zranitelnost jaderných zařízení v Evropě.

Fessenheim slouží od roku 1977 a je nejstarší z 19 současných jaderných elektráren ve Francii. Prezident François Hollande již dříve rozhodl, že tento jaderný objekt na východě Francie bude koncem roku 2016 uzavřen. Každá z elektráren je střežena svojí vlastní jednotkou četnictva, které spadá pod ministerstvo obrany.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů