Pátek, 29. března 2024

Policie v ČR našla 3800 kilogramů kovů ukradených z železnice

Policie v ČR našla 3800 kilogramů kovů ukradených z železnice

Čeští policisté při celostátní akci zaměřené proti krádežím kovů na železnici zajistili ve sběrnách druhotných surovin 3767 kilogramů kovů, které s největší pravděpodobností pocházejí z trestné činnosti. Přímo na místě policisté zadrželi 12 pachatelů. Novinářům to dnes řekl ředitel pořádkové policie Martin Hrinko. Při mezinárodní čtyřiadvacetihodinové akci, do které se zapojilo dalších 17 evropských států, bylo zajištěno 149 kilogramu mědi.
"Jsou to kovy pocházející z železnice, někdy z odstavených vagonů, někdy dokonce z interiérů vagonů. Jde o vodovodní trubky a další věci," podotkl Hrinko. Podle něj bývají častým terčem krádeží právě vagony odstavené v depech. "Mnohdy provozovatelé sběren mají takticky a strategicky umístěnou provozovnu hned za plotem železničního depa," dodal šéf pořádkové policie.

Policejní akce nazvaná BLUE 24 trvala od pátečních 07:00 do sobotních 07:00. Vedle odhalování krádeží kovů a dopravního značení byla zaměřená proti dealerům drog, sprejerům, kapsářům a přestupkům na nádražích. Do akce se zapojilo 2371 policistů, kteří zkontrolovali 974 vlaků, 1711 nádražních budov a 1276 sběren druhotných surovin.

Podle Hrinka byli například zadrženi čtyři dealeři drog a našlo se také 27 hledaných lidí. Podobná akce se poprvé uskutečnila loni v říjnu. "Obě akce byly velmi úspěšné, proto bychom je chtěli do budoucna dále opakovat," řekl Hrinko.

Policisté dnes také informovali o bezpečnostní akci, na které se policie dohodla s Českými drahami. Opatření trvala od začátku loňského prosince do konce letošního ledna. Zaměřená byla na kontrolu železničních a odstavných nádraží v Praze a Středočeském kraji nebo kontroly bezdomovců a narkomanů.

Největším úspěchem této akce bylo podle Hrinka zadržení organizované skupiny pěti zlodějů, kteří kradli litá kola z aut převážených na nákladních vlacích. Podezřelí jsou ve věku 20 a 21 let. Na svědomí mají podle policistů krádeže 55 litých kol z aut značek Audi, Škoda a Volkswagen, dalších 16 krádeží policisté vyšetřují. "Škoda se vyšplhala téměř na 750.000 korun," dodal Hrinko.

Podle zástupce vedoucího bezpečnostního odboru Českých drah Milana Špačka vznikají firmě každoročně na majetku škody ve stovkách milionů korun, přestože se vynakládají prostředky na bezpečnostní opatření za téměř 100 milionů korun. Spolupráce s policií proto bude pokračovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů