Pátek, 29. března 2024

První bezobslužná CNG stanice otevřena v Ostravě

První bezobslužná CNG stanice otevřena v Ostravě

Ve středu 19. března společnost BENZINA otevřela první bezobslužnou CNG čerpací stanici v Ostravě. Je to již 54. místo, kde lze natankovat u nás CNG (stlačený zemní plyn). Čerpací stanice je v provozu nonstop, sedm dní v týdnu, řidiči ji najdou v ulici Ruská. Je to první v ČR a možná i v Evropě, kde kromě klasických paliv mohou zákazníci natankovat bezobslužně také CNG.

"CNG je v poslední době velmi populární a tomu odpovídá i zvýšený zájem investorů," říká Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS). "Ročně se prodá ve světě asi 2,3 miliony CNG vozidel a toto číslo každým rokem narůstá, v roce 2023 by to mělo být ročně dokonce 3,5 milionu," dodává Šimek.

Čerpací stanice na Ruské ulici v Ostravě nabízí v rámci nonstop provozu paliva Natural 95, Diesel TOP Q a CNG. Předností bezobslužných čerpacích stanic je rychlost, s jakou zákazník natankuje a zaplatí bez nutnosti vzdalovat se od svého vozu. Zákazníci na čerpací stanici mohou platit bankovními kartami nebo fleetovými kartami BENZINA. Provoz u této pumpy je monitorován bezpečnostními kamerami, speciální termovizní kamera pak sleduje a vyhodnocuje požární bezpečnost. Samoobslužné čerpací stanice nemají tak vysoké náklady na provoz jako ty klasické, a tak nezřídka nabízejí i levnější ceny pohonných hmot.

"Bezobslužných CNG stanic bude zcela jistě přibývat. Poslední novinkou v oblasti CNG v ČR je také, že na některých CNG stanicích už zaplatíte i CCS kartou," doplňuje Jiří Šimek, místopředseda Rady ČPS.

  • Poslední meziroční nárůst v ČR byl více než 2 tisíce vozidel.
  • K dispozici je nyní v ČR už 54 CNG plnicích stanic a do konce roku 2014 by jich mělo být asi dvakrát tolik. Jen společnosti, které jsou členy ČPS, hodlají otevřít letos 45 plnicích CNG stanic. Dále motoristé využívají už nejméně 110 domácích plnicích stanic, další stanice jsou podnikové, neveřejné.
  • CNG stanice vznikají už nejen samostatně, ale právě i přímo na stanicích Benzina, ta celkově vidí potenciál v ČR pro zhruba 40 CNG plnicích stanic.
  • Spotřeba CNG v ČR za rok 2013 vzrostla o 44 procent. Největší vozové parky organizací v ČR, tzv. fleety, mají už 500 - 700 CNG vozidel.
  • Na světě jezdí více než 20 milionů CNG vozidel.
  • Náklady na rozšíření sítě CNG v celé EU odhadují europoslanci kolem 160 milionů Eur.
  • MŽP vyhlásilo do 31. března dotaci ve výši jedné miliardy korun na výměnu městských autobusů a i z té může být financována výstavba dalších, asi 10 plnicích stanic.

Statistická data najdete na www.cng4you.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů