Sobota, 20. dubna 2024

Světový den vody: Na konferenci v Praze se probíraly povodně, abnormálně suchá zima i problémy s vodovody a kanalizacemi

Světový den vody: Na konferenci v Praze se probíraly povodně, abnormálně suchá zima i problémy s vodovody a kanalizacemi

U příležitosti Světového dne vody, který připadá na 22. březen, se náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová setkala v pražském Kongresovém centru s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou a vodohospodáři.

Náměstkyně ministra Berenika Peštová ve svém úvodním projevu zdůraznila, jak významnou roli v životě společnosti voda má. Je to nezkrotný živel, který dokáže v několika minutách zničit lidská obydlí, ale také síla, jež vyrábí elektrickou energii.

Při zmínce o povodních náměstkyně Peštová podotkla, že: "Ministerstvo životního prostředí v tomto směru podporovalo a bude i nadále podporovat taková opatření, která povedou ke snižování a omezování rizika povodní s následným pozitivním dopadem pro oblasti, které jsou povodněmi ohrožené."

Ve své řeči náměstkyně Peštová připomněla i opačný extrém, a to uplynulou zimu s příliš malým množstvím srážek: "Naše vodní nádrže nejsou naplněny tak, jak bychom si představovali. To si uvědomují zejména správci nádrží, kteří již dnes přemýšlejí, jak komplikace spojené s nedostatkem vody vyřešit tak, aby měly co nejmenší dopad na potřeby při zajištění dostatku vody pro pitné účely, průmysl a zemědělství."

Dále na konferenci s vodohospodáři zazněla aktuální témata spojená se současnými problémy ve vodním hospodářství. Vedle nejčerstvějších informací o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství se diskuse točila i kolem hlavních problémů ohledně vodovodů a kanalizací.

Závěrem byly na konferenci oceněny významné vodohospodářské stavby za loňský rok. Ceny převzali přímo z rukou náměstkyně Peštové zástupci organizací, které se na budování těchto staveb podíleli.

Světový den vody si celý svět připomíná od roku 1993. Důvodem je skutečnost, že na světě více než miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody, nebo k ní nemá přístup. Propagace agentur Spojených národů a nevládních organizací věnujících se problémům spojeným s vodou je zaměřena na čistotu a ochranu vod a jejich šetření. Každý rok je na Světový den vody zpracováno určité téma. Letos jím byla "Voda a energie".

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů