Čtvrtek, 28. března 2024

Rorýsí budky i v historické Olomouci

Rorýsí budky i v historické Olomouci

Nejen rozsáhlým zateplováním panelových domů přicházejí rorýsi obecní (Apus apus) a další vzácné druhy živočichů o svá tradiční hnízdiště. Mnoho úkrytů zaniká také na historické zástavbě, kde sice populace těchto druhů nebývají tak početné, ale právě proto většinou také ujdou pozornosti. Jsou to totiž tak nenápadní a bezproblémoví sousedé, že majitelé těchto objektů většinou vůbec nevědí, že s nimi doslova pod jednou střechou, často několik desítek let, bydlí zajímaví a vzácní živočichové. Nešetrnou rekonstrukcí pak bývá toto mnohaleté, několikagenerační soužití násilně přerváno.

Velmi blízko byli tomuto osudu i rorýsi hnízdící na více jak sto let starém domě v centru Olomouce. Při rekonstrukci římsy a střechy historické vily ze začátku 20. století došlo bohužel na tomto domě k zániku hnízdních příležitostí pro několik párů rorýsů. Vlastníci domu po tomto zjištění alespoň nechali upravit otvor po bývalém odvětrání kuchyně a navazující dutinu ve zdivu, která úspěšně posloužila v hnízdní sezóně 2013 jednomu páru. "Rorýsi na našem domě hnízdili vždy, bohužel rekonstrukce římsy na části domu proběhla velmi rychle a než jsme zjistili všechny informace, byla původní hnízdiště v podstřeší už pro rorýse nepřístupná", říká majitelka a velká zastánkyně rorýsů dr. Brázdová. S tímto stavem se vlastníci domu nespokojili a po konzultaci na Ornitologické stanici v Přerově se paní Brázdová rozhodla pořídit budky z dřevobetonové směsi jako náhradu za zaniklá hnízdiště. Tyto speciální budky jí ornitologové z Moravského ornitologického spolku (MOS) pomohli instalovat poblíž míst původních vletových otvorů. "Díky tomuto umístění, i alespoň částečně zachované kontinuitě hnízdění, je velká šance, že budky budou v dalších letech plně obsazeny", říká Evžen Tošenovský z MOS.

Za svou aktivní a nezištnou snahu o pomoc rorýsům byla v rámci motivačního programu České společnosti ornitologické paní dr. Brázdová oceněna certifikátem a plaketou Přátel rorýsů. "Na tomto případu se dá ukázat, že při správném výběru a instalaci nejsou rorýsí budky žádným problémem ani na historické budově. Naopak, mohou posloužit i jako velmi zajímavý prvek a dosud bezproblémové, mnohagenerační sousedství může dále pokračovat.", dodává Tošenovský.

Přehled dosud oceněných "Přátel rorýsů" i informace o možném zapojení do programu najdete zde (http://www.rorysi.cz/rorysi/pratele_rorysu/). Pokud máte zájem také se stát Přáteli rorýsů, není nic snazšího než si vyvěsit rorýsí budku - je to prakticky jediný typ budky, který se dá velmi dobře využít i na "paneláku"!

Ve Velkém Újezdě mají rorýsi vlastní sloup

Když se při rekonstrukci bývalého kravína v obci Velký Újezd na olomoucku majitelé rozhodovali jak naložit s nepoužívanými sloupy elektrického vedení, vymysleli velmi jednoduché a přitom účelné využití - místo aby se staré sloupy složitě likvidovaly, umístili na ně budky pro rorýse.

Rorýs obecný (Apus apus) je dnes extrémně ohrožen rychlým úbytkem hnízdních příležitostí v důsledku zateplování a rekonstrukcí budov. Náhradní hnízdiště v budkách jsou, kromě důsledné snahy o zachování původních hnízdišť, prakticky jediným způsobem aktivní ochrany tohoto výjimečného ptačího druhu.

V západní Evropě se dnes z tohoto důvodu běžně vztyčují tzv. rorýsí věže, které jsou přímo určeny k hnízdění rorýsů po jejich návratu ze zimovišť v jižní Africe. První rorýsí věž stojí od minulého roku i v ČR, a to v Jablonci nad Nisou (http://www.rorysi.cz/rorysi/akt.php?id=83).

Ve Velkém Újezdě však již patřičně vysoká opora stála, stačilo tak jen sloupy "odstrojit" od starých kovových prvků a dřevěné budky vlastní výroby na ně umístit do jednoduché konstrukce. Tímto způsobem v areálu vznikl první "rorýsí sloup" na Moravě s celkem devíti hnízdními komorami. "Rorýse jsem z okolí znal od dětství, každé léto jich zde lovilo velké množství, ale nikdy jsem jejich přítomnost nevnímal jako něco zvláštního," říká majitel areálu ing. Naswetter, "Teprve v poslední době jsem zaznamenal jak výrazně jich i zde ubývá a tak jsme s kolegou dr. Tronečkem využili nepotřebný sloup k pomoci rorýsům."

Další dvě budky o třech komorách pak majitelé umístili přímo na budovu kravína i na blízkou restauraci. Ohrožení rorýsi tak získali ideální hnízdní možnosti. "Hnízdní páry se zde stále vyskytují, rorýsi v létě loví nad areálem, kde jsou vodní plochy a byl tady i částečně zachován chov hospodářských zvířat, je zde tedy zajištěna velká nabídka hmyzí potravy. Proto by obsazení nových hnízdišť mělo být jen otázkou času", komentuje možnosti obsazení budek Evžen Tošenovský z České společnosti ornitologické (ČSO). Majitelům u příležitosti umístění budek zároveň předal certifikát a plaketu "Přátel rorýsů". "Jedná se o motivační program ČSO, do kterého se může zapojit každý, kdo z vlastní dobré vůle pomůže rorýsům, například vyvěšením hnízdních budek", vysvětluje Tošenovský "Budky pro rorýse jsou ideální zejména pro lidi, kteří bydlí v panelových domech. V paneláku na balkóně nebo za oknem jiným druhům příliš nepomůžeme, ale rorýs pomoc při hnízdění velmi uvítá a z hlediska praktické druhové ochrany je obsazená rorýsí budka na domě daleko významnější, než běžný sýkorník v zahradě."

Přehled dosud oceněných "Přátel rorýsů" i informace o možném zapojení do programu najdete zde (http://www.rorysi.cz/rorysi/pratele_rorysu/).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů