Úterý, 16. dubna 2024

Cena silové elektřiny je na historickém minimu, účty mohou ještě klesnout

Cena silové elektřiny je na historickém minimu, účty mohou ještě klesnout

Burza s energiemi nyní reaguje na přetrvávající nadbytek povolenek. Koncová cena elektřiny se může snížit zhruba o pět procent.

Za dobu, co se elektřina obchoduje na burze, nebyla její cena ještě nikdy tak nízko. Oproti březnu 2013 poklesla hodnota elektřiny dodané v následujícím roce o patnáct procent na 34,15 eura za megawatthodinu. Ve srovnání s létem 2008, kdy byly ceny na maximu, jde o pokles o více než šedesát procent.

Zatímco pro výrobce energie a jejich akcionáře to není dobrá zpráva, koncoví spotřebitelé se mohou těšit, že se vývoj na burze příští rok promítne i do jejich účtů za elektřinu. Vzhledem k tomu, že silová energie se na celkové ceně podílí téměř polovinou, mohla by elektřina zlevnit i o více než pět procent.

Příliš mnoho povolenek

Jedním z aktuálních důvodů pádu ceny silové energie na historické minimum je podle analytiků cena emisních povolenek. Ty se nyní prodávají za šest eur, o euro levněji než na začátku měsíce. Emisní povolenky přitom mají na tvorbu cen elektřiny poměrně velký vliv, náklady na ně jsou totiž započítány hlavně v ceně silové elektřiny vyráběné z uhlí. Například zlevnění povolenky o euro podle obchodníků v minulosti typicky vedlo ke zlevnění jedné megawatthodiny o zhruba 80 centů.

"Cena emisní povolenky od začátku března spadla, zatímco cena černého uhlí v tomto období výrazně nevzrostla," popisuje situaci na trzích analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

Emisní povolenky jsou tak levné kvůli přebytku nabídky a pomalému náběhu záchranného plánu EU. Takzvaný backloading (odsunutí nabídky) emisních povolenek se totiž začal reálně uskutečňovat teprve minulý týden a nestihl se ještě promítnout do ceny. Navíc Brusel navrhl, že žádné změny ohledně systému emisních povolenek do roku 2020 dělat nechce. I toto prohlášení působí stabilizačně.

"Povolenky nemají důvod být vysoko. Odhaduji, že i celý následující měsíc se budou pohybovat mezi 5,80 a 6,40 eura za kus," myslí si Milan Hudak, energetický analytik Virtuse Group, která patří mezi největší obchodníky na trhu s povolenkami.

Analytik Jan Ondřich ze společnosti Candole Partners vidí za nízkou cenou elektřiny ještě dva další stěžejní důvody: "Cena elektřiny je dole kvůli letošním očekávaným nárůstům výroby z obnovitelných zdrojů v Německu až o deset procent. Další vliv je cena černého uhlí, u níž se neočekává růst. Podobně je to i s cenou plynu."

Právě obnovitelné zdroje mají dlouhodobý negativní vliv na ceny elektřiny.

Zelená elektřina je nejen silně dotovaná, ale takto vyrobenou elektřinu navíc musí distribuční společnosti vykupovat prioritně. Majitelům polí větrných turbín či solárních parků se vyplatí vyrábět často i za záporné ceny.

Silně dotované obnovitelné zdroje tak dlouhodobě sráží ceny pod výrobní náklady konvenčních zdrojů. A protože výrobní kapacity "zelených" zdrojů dále rostou, často "špinavé" nedotované elektrárny úplně vytlačují z trhu.

O kolik zlevní proud?

Z těchto zpráv mohou příští rok těžit spotřebitelé. Silová elektřina totiž tvoří přibližně polovinu celkové ceny elektřiny, kterou platí koncový spotřebitel. Druhá polovina je regulovaná. Už letos účty většiny spotřebitelů klesly o 10-15 procent, na čemž se podílelo zlevnění obou složek.

"Pokud vezmeme v úvahu současnou tržní cenu silové elektřiny na trhu, tak cena pro koncové spotřebitele by měla být levnější. Musíme však odhlédnout od regulované složky. Není totiž jasné, jak bude Energetický regulační úřad regulovat příští rok trh," hodnotí Bohumil Trampota ze společnosti J&T.

Možnost poklesu cen elektřiny pro spotřebitele připouští i Ondřich. Podle něj z toho mohou těžit spíš alternativní dodavatelé energií, kteří část svého objemu kupují na spotovém trhu.

"Jejich nízkým cenám se pak bude muset pravděpodobně přizpůsobit také ČEZ," dodává Ondřich.

Špatná zpráva pro ČEZ

Z neustále padajících cen elektřiny však nemá radost česká energetická jednička ČEZ. Ta totiž doprodává zbylou elektřinu na rok 2015. Tři čtvrtiny svého objemu prodala za průměrnou cenu 40,8 eura, zbytek bude muset obchodovat v situaci, která stlačuje cenu dolů.

"Pokud ČEZ prodá zbytek své výroby za 35 eur, může to snížit jeho průměrnou cenu pro rok 2015 přibližně o půl eura, což se projeví v ziscích z výroby skupiny v roce 2016," dodal Sýkora.


Elektřina na prudké skluzavce

15 procent

O tolik klesla cena silové elektřiny za poslední rok. V březnu pak pokles pokračoval.

5,85 eura

stojí nyní povolenka opravňující vypustit tunu skleníkového plynu CO2. V roce 2011 stála i třikrát více.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů