Pátek, 29. března 2024

Číslo týdne: 50 milionů. O tolik víc lidí bude hladovět, pokud svět nesníží spotřebu fosilních paliv

Číslo týdne: 50 milionů. O tolik víc lidí bude hladovět,  pokud svět nesníží spotřebu fosilních paliv

Z přípravy přelomové zprávy o dopadech globálních změn podnebí unikl jeden z varovných údajů. Vědci zjistili, že pokud nezačneme snižovat vysokou spotřebu uhlí, ropy a plynu, tak vlivem hurikánů, sucha či povodní bude v roce 2050 ohroženo hladem o 50 milionů lidí více, než pokud závislost na fosilních palivech srazíme [1]. To je téměř tolik jako počet obětí druhé světové války.

Nová zpráva Mezivládního panelu pro klimatické změny bude zveřejněna v pondělí 31. března. Přinese nové a nejkomplexnější vědecké poznatky o dopadech změn klimatu a adaptaci na ně. Předchozí analogická zpráva je stará už šest let. Pozvánku na projekci tiskové konference v Japonsku a debatu s českými vědci i základní informace k tématu najdete v příloze.

Největší dopady změny klimatu - pokles zemědělské produkce, šíření tropických chorob, sucha i záplavy, hurikány - by se týkaly zejména chudých zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Nedostatek vody a uprchlické vlny by způsobily konflikty zejména mezi rozvojovými zeměmi.

Podle dosavadních poznatků o dopadech změn klimatu a dle mezinárodních dohod je nutné, aby průmyslové státy investovaly dohromady 100 miliard dolarů ročně na zvládání škod v rozvojových zemích [2]. Podle propočtů na základě bohatství a produkovaného znečištění je český účet zatím stanoven na 10 miliard korun ročně. Částka se však může dále zvyšovat, pokud nezačneme snižovat spotřebu fosilních paliv a tedy i emise [3].

Navíc je potřeba připravit i naši krajinu na hrozbu častějších období sucha a povodní. To znamená měnit nepřirozené smrkové monokultury na smíšené a listnaté lesy, které do krajiny patří a jsou schopny růst v sušším a teplejším podnebí. Bude také potřeba obnovovat remízy či mokřady zadržující vodu v krajině a připravit na nové podmínky zemědělství [3].

Ve městech bude třeba čelit vlnám veder zvyšováním podílu zeleně. Světová meteorologická organizace spočítala, že v minulé dekádě zemřelo v důsledku extrémního horka 350 000 lidí [4].

Začneme-li snižovat spotřebu fosilních paliv a tedy i exhalace, zároveň se zbavíme horentních výdajů za dovoz ruské ropy a zemního plynu i závislosti na uhelných dolech.

Hnutí DUHA proto prosazuje nový zákon podle úspěšného britského vzoru, který by stanovil závazné tempo snižování spotřeby na fosilních palivech. Legislativu slíbila připravit Sobotkova vláda. Hlavní opoziční strany mají zájem spolupracovat [5].

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Závislost na fosilních palivech má dramatické rozměry a způsobuje změny podnebí. Už nyní bychom měli přispívat do celosvětového fondu deseti miliardami korun ročně, aby bylo možné zvládat dopady sucha či povodní v chudých zemích Afriky či Asie. Přitom do Ruska posíláme ročně 130 miliard ročně za ropu a plyn. Pokud bude vysoká spotřeba pokračovat, tak porostou oba tyto účty. A hlavně - na světě bude zbytečně hladovět o 50 milionů lidí více."

"Sobotkova vláda má ve svém programu adekvátní odpověď na oba zhoršující se problémy. Zavázala se připravit zákon, který by snížil závislost na dovozu ropy, plynu a uhelných dolech. Srazí tedy zároveň enormní výdaje za dovoz paliv i náš podíl na rozšiřování hladu a chudoby."

Kontakty:

Jiří Koželouh, program Energie, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Jan Piňos, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů