Středa, 24. dubna 2024

Sbírka DMS KRAJINA pokračuje, za první tři roky veřejnost věnovala přes deset tisíc korun

Sbírka DMS KRAJINA pokračuje, za první tři roky veřejnost věnovala přes deset tisíc korun

Praha - Úspěšně skončily první tři roky sbírky DMS KRAJINA, jejíž výtěžek je věnovaný na projekty návratu zubrů, divokých koní a praturů a dalších druhů zvířat do přírody, stejně jako obnově přírodních luk a lesů. Veřejnost věnovala prostřednictvím dárcovských zpráv 10.165,50 korun.

"Chtěli bychom dárcům velice poděkovat. Podpora veřejnosti je pro naše projekty nesmírně důležitá," poděkoval ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. V prvních třech letech byla sbírka propagována především v souvislosti s projektem Návrat zubrů do České republiky. "To, že návrat zubrů finančně podpořily stovky lidí je pro nás důležitý signál o zájmu veřejnosti o tento projekt," doplnil Dalibor Dostál.

Od 15. března sbírka DMS KRAJINA pokračuje. Dárcovskou SMS zprávu v hodnotě 30 korun mohou zájemci zaslat na číslo 87 777. Dárci mohou rovněž zaslat své finanční dary na nové sbírkové konto 2100540679/2010 vedené u Fio banky, které je bez poplatků za vedení účtu. Na základě novely sbírkového zákona je pokračování sbírky vyhlášeno osvědčením o konání sbírky vydaného Středočeským krajem na dobu neurčitou.

Jak vypadaly první tři roky sbírky v číslech? Na základě protokolu o schválení celkového vyúčtování sbírky činil hrubý výtěžek 10.166,92 korun. Z toho veřejnost zaslala prostřednictvím DMS zpráv 10.165,50 korun, na úrocích bylo na účet připsáno 1,42 korun. Protože 508,32 korun ukrojily z darů poplatky za vedení účtu, činil čistý výtěžek sbírky 9.658,60 korun. Z toho bylo 9.062,00 korun použito jako příspěvek na nákup stáda pěti zubrů pro Českou republiku 23. prosince 2013, zbývající částku poskytla především developerská společnost Ekospol, hlavní partner projektu Návrat zubrů do České republiky. Drobnější příspěvek poskytl také zakladatel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Z výtěžku sbírky bylo rovněž poskytnuto 596,60 korun na nákup osiva pro výsev květnatých luk 30. ledna 2014.

"Budeme velmi rádi, pokud nám veřejnost zachová přízeň i v dalších letech a bude svými dary podporovat obnovu české přírody stejně, jako doposud," uzavřel Dalibor Dostál.

Cena DMS je 30 korun, na projekt Národního centra biodiverzity společnosti Česká krajina jde z této částky 28,50 korun. Kromě jednotlivých dárcovských SMS může veřejnost podpořit projekt také celoročně. A to zasláním textové zprávy ve tvaru DMS ROK KRAJINA. Cena DMS Roční podpory je 12 x 30 korun, projekt společnosti Česká krajina obdrží 12 x 28,50 korun. K platbám dochází pravidelně, a to vždy jednou za 30 dní od zaslání první dárcovské SMS.

Dárcovská SMS je společným projektem Fóra dárců a Asociace provozovatelů mobilních sítí. Dárcovské SMS byly nominovány na cenu GSM Awards, a to v kategorii "Nejlepší služba v oblasti rozvoje komunity", a v rámci mezinárodní Ceny Asociace mobilní komunikace byly české DMS vyhlášeny jedním ze čtyř nejlepších veřejně prospěšných projektů v oblasti GSM.

Kontakty:

Dalibor Dostál, Česká krajina

606 635 303, dalibor.dostal@ceska-krajina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů