Pátek, 29. března 2024

Nová studie: Zlepšením prevence a recyklace odpadů by v Evropě vzniklo 860 000 pracovních míst

Nová studie: Zlepšením prevence a recyklace odpadů by v Evropě vzniklo 860 000 pracovních míst

Na 860 tisíc nových pracovních míst [1] by mohlo vzniknout v Evropě do roku 2030, pokud by EU přijala novou odpadovou politiku a ambiciózní cíle pro prevenci a recyklaci odpadů [2]. Práci v oblasti logistiky, opravárenství, prodeje a recyklace by tak mohl do roku 2030 najít každý šestý mladý nezaměstnaný v EU. K těmto závěrům dospěla studie zpracovaná dvěmi konzultačními a výzkumnými společnostmi [3] pro European Environmental Bureau [4], jejímiž českými členy jsou například Zelený kruh nebo ARNIKA [5].

Ve studii byla použita veřejně dostupná data a konzervativní předpoklady. Přesto dospěla k závěrům, že pokud by EU stanovila ambiciózní cíle pro:

a) snižování jídelních odpadů,

b) znovupoužití textilu a nábytku,

c) recyklaci,

může snížit emise oxidu uhličitého o 415 milionů tun do roku 2030. Tedy stejně, jako kdyby z evropských silnic zmizela čtyři z deseti aut [6]. Silná politika s cílem snížit jídelní odpady zase může v roce 2030 uvolnit 57 000 km2 orné půdy - tedy 2/3 rozlohy ČR.

Ekologické organizace vyzývají Evropskou komisi, aby omezila skládkování a pálení především biologicky rozložitelného odpadu (například kuchyňský a zahradní odpad, papír a podobně) a stanovila cíle pro snížení produkce, opakované použití a recyklaci tohoto odpadu.

Řada členských zemí EU s úspěchem využívá ekonomické nástroje ke snížení skládkování a pálení odpadů. Na skládkování a pálení odpadů by měl být uvalen poplatek. Naopak, kdo třídí, měl by platit méně než ten, kdo háže vše do jedné popelnice.

Daniel Vondrouš ze Zeleného kruhu řekl:

"V Evropě se recyklaci domácích odpadů daří. U nás ale v roce 2012 poprvé klesla. Zelený kruh zdokumentoval, že za to může zejména špatná politika Nečasovy vlády. Politici by se měli konečně poučit a přestat plýtvat surovinami i důvěrou občanů."

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:

"Prevence, opakované použití a recyklace vytvářejí pracovní místa, snižují znečištění a emise nebo šetří omezené přírodní zdroje. Řeší tak nezaměstnanost, závislost na surovinách i znečištění životního prostředí. Česká republika recykluje v EU podprůměrných 30 % komunálních odpadů, nejlepší západní státy dvakrát více. Vysoké recyklační cíle jsou příležitostí pro naše občany, experty i průmysl.

Kontakty:

Ivo Kropáček, Hnutí DUHA, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz

Daniel Vondrouš, Zelený kruh, telefon 724 215 068, email: daniel.vondrous@zelenykruh.cz

Jan Piňos, Hnutí DUHA, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů