Čtvrtek, 28. března 2024

Žáci sesbírali více než 16 200 starých mobilů na dobrou věc

Žáci sesbírali více než 16 200 starých mobilů na dobrou věc

Ve čtvrtém ročníku kampaně "Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu" sesbíraly děti ze základních, mateřských a středních škol 16 275 použitých mobilních telefonů. Akce, kterou pořádá společnost ASEKOL ve spolupráci se společností Recyklohraní, o.p.s., se zúčastnilo 362 škol. Vybrané funkční přístroje jsou předávány organizacím, které pracují s handicapovanými spoluobčany. Ostatní nefunkční telefony projdou ekologickou recyklací. Více informací je k dispozici na internetové adrese www.venujmobil.cz.

Vítězem soutěže se stala Základní škola a Mateřská škola Javorník z Pardubického kraje, která odevzdala téměř 19 mobilů na žáka. Na druhém místě skončil výtvarný kroužek Šikulové z Libereckého kraje se 17 telefony na žáka a třetí místo patří DDÚ, DD Dukelská, České Budějovice, kde sesbírali 12,5 mobilů na žáka.

"O tom, že soutěž je mezi školami stále oblíbená svědčí jednak počty sesbíraných mobilních telefonů na nejlepších školách, ale i opakované umístění mezi vítězi. Loni třetí, letos druzí s ještě lepším výsledkem než ve třetím ročníku - to je úspěch dětí z výtvarného kroužku Šikulové," říká Ilona Johnová Koukalová, ředitelka Recyklohraní, o.p.s. Vítězná škola získá od společnosti ASEKOL zážitkový víkendový pobyt v České republice. Škola z druhého místa pojede na jednodenní výlet a třetí škola dostane vstupenky na akci dle vlastního výběru.

"Za čtyři roky trvání projektu "Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu" se školám podařilo shromáždit téměř 103 000 přístrojů," upřesňuje Kristina Mikulová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL, a dodává: "Počty prodaných mobilních telefonů stále rostou, bohužel ale většina nepoužívaných přístrojů zůstává v domácích šuplících, v horším případě mezi ostatními odpadky v popelnicích, a k recyklaci se dostane pouze 1 % z nich. Tímto projektem cílíme na veřejnost, aby své vysloužilé telefony dávali k recyklaci. Vybrané telefony nyní projdou odbornou kontrolou, funkční budou repasovány a předány do dětských domovů a organizacím, které se věnují práci s handicapovanými spoluobčany." Ty vysloužilé poputují k ekologické likvidaci.

V České republice je evidováno více než 13 milionů mobilních telefonních čísel a počet nepoužívaných a dosud nevyřazených mobilů je odhadován až na 8,5 milionů. Kdyby všichni majitelé těchto telefonů vrátili přístroj k recyklaci, nemuselo by se zbytečně vytěžit 2 700 kg stříbra, 300 kg zlata, 152 kg palladia a 8 kg platiny. Všechny tyto látky se opětovně používají při výrobě elektroniky (např. z 29 mobilů lze odbornou recyklací získat 1 g zlata). Na druhou stranu mobil obsahuje řadu prvků, které špatným zacházením uvolňují jedovaté látky do ovzduší (při spalování) či do země, potažmo podzemních vod (skládky). Recyklace mobilů z českých domácností by tak zajistila ekologické zpracování pro 11 600 kg mědi či 4 400 kg olova.

Projekt "Věnuj mobil" není určen pouze školám. Zapojit se do něj může kdokoliv. Stačí si na serveru www.venujmobil.cz objednat odpovědní obálku a telefonů se zdarma, ekologicky zbavit.

Výsledky škol kampaně "Věnuj mobil a vyhraj výlet pro svou třídu" na prvních místech v jednotlivých krajích:

Nejúspěšnější školy v jednotlivých krajích

Počet žáků

Počet sebraných mobilních telefonů

Počet sebraných mobilů na jednoho žáka

1.

Hl. město Praha -

MŠ Josefínka a Vendelínek

28

65

2,32

2.

Jihočeský kraj - DDÚ, DD se školou, SVP, ZŠ a ŠJ, Dukelská 1704/23A, České Budějovice

12

150

12,5

3.

Jihomoravský kraj - SOU Havlíčkova, Kyjov, praktická škola

15

48

3,2

4.

Karlovarský kraj - ZŠ a MŠ Pernink, Karlovarská 118

66

112

1,70

5.

Královéhradecký kraj - Církevní základní škola Borohrádek

54

83

1,54

6.

Liberecký kraj - Výtvarný kroužek Šikulové

6

104

17,33

7.

Moravskoslezský kraj - Mateřská škola Čtyřlístek Odry, Kamenka 86

20

37

1,85

8.

Olomoucký kraj - Základní škola a mateřská škola Laškov, příspěvková organizace

32

106

3,31

9.

Pardubický kraj - Základní škola a Mateřská škola Javorník

5

93

18,60

10.

Plzeňský kraj - ZŠ a MŠ Úterý

27

82

3,04

11.

Středočeský kraj - Mateřská škola Kaštánek

20

26

1,30

12.

Ústecký kraj - Základní škola a Mateřská škola, Louka u Litvínova, okres Most

43

73

1,70

13.

Vysočina - ZŠ a MŠ Škrdlovice

7

15

2,14

14.

Zlínský kraj - Základní škola Pozlovice, okr. Zlín, příspěvková organizace

69

230

3,33

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů