Pátek, 29. března 2024

LED veřejné osvětlení ve slovenském Senci šetří peníze a snižuje emise CO2

LED veřejné osvětlení ve slovenském Senci šetří peníze a snižuje emise CO2

Investice do rekonstrukce veřejného osvětlení v Senci (zhruba 18 tis. obyv.) poblíž Bratislavy mj. ruku v ruce s úsporou elektřiny přinesla i snížení emisí CO2 o 263 tun, jež by při výrobě proudu pro původní osvětlení byly vyprodukovány navíc.

Rozsahem loňské investice (více než 1,2 mil. eur), v jejímž rámci byla sodíková svítidla nahrazena 1891 LED svítidly Philips Indal poslední generace, se Senec zařadil k předním městům střední a východní Evropy, která v tak masívním měřítku pro veřejné osvětlení využívají tuto >>environment friendly<< technologii. Nová svítidla se vyznačují vysokou účinností (až 117 lm/W) a jsou vybavena regulačním systémem, takže dokážou sama reagovat na rychlost stmívání a za nižšího počtu chodců a vozidel v ulicích snižovat intenzitu osvětlení, aniž by to lidské oko postřehlo.

Součástí investice byla i výměna 212 stožárů veřejného osvětlení a 940 výložníků, stejně jako kompletní modernizace speciálního asymetrického nasvícení tří přechodů pro chodce.

ÚVĚR SE SPLÁCÍ Z ÚSPOR

Rekonstruovat dožívající >>klasické<< veřejné osvětlení ve městě s využitím LED technologie navrhla radnici místní projekční společnost Ecologic, s. r. o., která přitom vyšla z výsledků jeho energetického auditu.

Senec však leží v Bratislavském kraji, který podle aktuálních statistik Eurostatu z letošního února s poměrem průměrné výše HDP na obyvatele vůči průměru HDP na každého obyvatele EU (tato hodnota činí 186 %, a je tedy dokonce vyšší, než jaké dosahuje Praha - 171 %, pozn. redakce) je pátým nejbohatším regionem v Evropské unii. Proto město nemá šanci na její dotace.

Radnici tak přišel vhod úvěr od Slovenské spořitelny v hodnotě celého díla. Významným bonusem pro financování byl i grant Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) v rámci jejího programu MUNSEFF ve výši 20 % výše jistiny poskytnutého úvěru. EBRD jej poskytla poté, co audit agentury Enviros, s. r. o., potvrdil předpokládané dosažení téměř 67% úspory elektrické energie.

Důležitý je i fakt, že Senec přijatý úvěr splácí z finančních úspor dosažených sníženou spotřebou elektřiny, ale i z úspor na údržbu nového veřejného osvětlení.

NEJDE JEN O USPOŘENOU ENERGII

>>Jsme přesvědčeni o tom, že projekt kromě předpokládané energetické úspory přinesl i bezpečnější provoz na místních komunikacích a znatelně příjemnější atmosféru při procházkách večerním městem. Naše moderní a ekologické veřejné osvětlení navíc přispívá k výraznému snížení emisí CO2, a znamená tak cenný příspěvek k udržování kvalitního životního prostředí,<< uzavřel primátor Sence Ing. Karol Kvál


Projekt rekonstrukce veřejného osvětlení v Senci

Celkové náklady investice: 1 220 882 eur

Financování: formou úvěru od Slovenské spořitelny s využitím 20% grantu od EBRD v rámci programu MUNSEFF (244 000 eur)

Splácení úvěru: výlučně z dosažených úspor projektu

Úspory: 64 % elektrické energie (99 102 eur) ročně

Roční náklady na provoz: 64 285 eur

Návratnost investice: 8 let

Snížení emisí: 263 000 kg CO2 / rok

ZDROJ: MĚSTO SENEC

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů