Pátek, 19. dubna 2024

Teplá zima přispěla k čistšímu ovzduší, smogu bylo méně než loni

Teplá zima přispěla k čistšímu ovzduší, smogu bylo méně než loni

Nadprůměrně teplá zima přispěla k čistšímu ovzduší. V zimní sezoně 2013/2014 bylo vyhlášeno výrazně méně smogových situací než v loňském roce a ani jednou nemusel být použit signál regulace, při němž musejí některé podniky omezit výrobu. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Podle meteorologů díky vyšším teplotám vznikalo méně emisí z lokálního vytápění tuhými palivy a také z dalších zdrojů, které vyrábějí teplo. Na druhou stranu byla nedávná zima srážkově podprůměrná, což zase může smogovou situaci zhoršit.

Od loňského října do letošního března bylo ve všech oblastech, kde se kvalita ovzduší sleduje, vyhlášeno jen pět smogových situací, což je o devatenáct méně než loni. Tentokrát se přitom jednalo výhradně o lokality v Moravskoslezském kraji, aglomerace Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku a zónu Moravskoslezsko. "Nejdelší smogová situace byla vyhlášena v březnu a trvala celkem 63 hodin. Průměrná délka trvání jednotlivých smogových situací byla 36 hodin," uvedl ČHMÚ.

Podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 ČHMÚ vyhlašuje smogovou situaci za předpokladu, že aspoň na jedné měřicí stanici v dané lokalitě překročila 24hodinová průměrná koncentrace polétavého prachu hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový, a to ve dvou po sobě jdoucích dnech, tedy minimálně po dobu 25 hodin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů