Pátek, 29. března 2024

Provozovatelé vrakovišť musejí k vrakům pořizovat fotografie

Provozovatelé vrakovišť musejí k vrakům pořizovat fotografie

Provozovatelé vrakovišť budou podle nové vyhlášky, která začne ode dneška platit, muset ke každému autovraku nově pořídit fotodokumentaci. Do čtyř dnů od přijetí vozu ke sešrotování musí na ministerstvo životního prostředí poslat tři fotografie, které mají doložit totožnost vozu a jeho přítomnost na vrakovišti. Kromě fotodokumentace se zpřísňují i podmínky pro skladování autovraků.

Povinnost pořizovat fotodokumentaci loni zavedla novela zákona o odpadech. Podle ministerstva vzešla od samotných zpracovatelů, které prý znepokojoval stav přijímaných autovraků do některých zpracovatelských zařízení. Dostávaly se k nim často vypálené nebo částečně rozebrané. To je podle ministerstva důkaz toho, že s nebezpečným odpadem už nakládala neoprávněná osoba.

"Zároveň lze důslednou fotodokumentací předejít fiktivní likvidaci autovraků za účelem pouhého odhlášení vozidla z Centrálního registru vozidel, přičemž by s tímto vozidlem mohlo být dále nelegálně nakládáno," řekla ČTK Dominika Pospíšilová z tiskového odboru MŽP. Fotky budou muset být tři, a to identifikačního čísla, celého automobilu a jeho interiéru.

Pokud je provozovatel zapojen do programu Státního fondu životního prostředí, může získat pětisetkorunovou dotaci za zpracovaný autovrak. Podle MŽP bylo v letech 2011 a 2012 do programu zařazeno celkem 216 společností, jež dostaly dotaci na téměř 170 tisíc autovraků.

Za roky 2011 a 2012 se v České republice zpracovalo přes 250 tisíc vyřazených vozidel. Povinnost a náležitosti fotodokumentace k vrakům začnou platit až od 1. října a budou součástí podmínek k vyplacení dotace. Kontroly bude, tak jako doposud, provádět Česká inspekce životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů