zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Hmyzí moučka jako strava budoucnosti? Dobrou chuť!

19.04.2014
Obecné
Biopotraviny
Zdraví
Hmyzí moučka jako strava budoucnosti? Dobrou chuť!

Dobrovolníci, kteří spolupracují s libereckou ZOO, pomáhají v Indonésii hladovým lidem...

Dobrovolníci, kteří spolupracují s libereckou ZOO, pomáhají v Indonésii hladovým lidem. Postavili stanici na chov brouků a vyrábějí hmyzí moučku. Zní to možná divně, ale právě hmyzí moučka je podle odborníků potravinou budoucnosti.

Pomáhat by měla především v zemích třetího světa, kde jsou častá zemětřesení, povodně nebo hladomory.

"Indonésii jsme si pro chovnou stanici zvolil, protože tam jsou vhodné chovatelské podmínky a snižují se tak náklady - je to jednodušší," vysvětluje Tomáš Bušina, jeden z těch, kteří na projektu pracují.

Cílem je vytvořit prototyp chovné stanice, která by pak mohla sloužit v rodinách nebo menších vesnicích. Hmyz lze totiž chovat i na kuchyňských zbytcích a nemajetní lidé by díky hmyzu měli přísun levného a kvalitního proteinu.

Chovné hmyzí stanice by se podle Tomáše Bušiny mohly rozšířit i do jiných zemí - všude tam, kde jich bude potřeba, tedy především v zemích třetího světa.

Jedna ukázková chovná stanice vyroste ale i v liberecké zoologické zahradě. Návštěvníci si v ní budou moci na vlastní kůži vyzkoušet, jak chutnají například placky nebo kaši z hmyzí moučky.

Liberečtí dobrovolníci tvrdí, že výsledek takového vaření vůbec není nechutný. Až v liberecké zoo vyroste slibovaná experimentální stanice, budete se o tom tedy moci přesvědčit sami.

My to víme už dávno, proto také propagujeme konzumaci hmyzu každoročně na veletrhu v Brně...

Ochutnávka hmyzu v Brně

pátek
25.4.2014
10:00 a 12:00
pav. P, st. P094

Během veletrhu se Vám již tradičně naskytne na našem stánku č. P094 jedinečná příležitost ochutnat vybrané hmyzí speciality. Tento netradiční gurmánský požitek je v dnešní době výsadou běžného jídelníčku asijských a afrických států, u nás za něj však ve vybraných luxusních restauracích zaplatíte nemalé částky.

Jedná se již o osmý ročník této akce a pokrmy pro Vás již tradičně bude připravovat profesionální kuchař Petr Ocknecht. Tento specialista se entomofágií zabývá již jedenáctým rokem a uvedl pokrmy s hmyzem dokonce i na stoly špičkových restaurací.

Vaření hmyzu naživo bude probíhat pouze v pátek 25.4.2014 v 10:00 a 12:00. Můžete se těšit například i na cvrčka na másle, restované saranče nebo smažené šváby.

Více informací o vaření z hmyzu včetně pozvánky najdete na www.HmyzNaTaliri.cz.

Tak přijďte ochutnat, jste zváni...

RadeK Janoušek za EnviWeb

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí