Pátek, 19. dubna 2024

Hmyzí moučka jako strava budoucnosti? Dobrou chuť!

Dobrovolníci, kteří spolupracují s libereckou ZOO, pomáhají v Indonésii hladovým lidem...

Hmyzí moučka jako strava budoucnosti? Dobrou chuť!

Dobrovolníci, kteří spolupracují s libereckou ZOO, pomáhají v Indonésii hladovým lidem. Postavili stanici na chov brouků a vyrábějí hmyzí moučku. Zní to možná divně, ale právě hmyzí moučka je podle odborníků potravinou budoucnosti.

Pomáhat by měla především v zemích třetího světa, kde jsou častá zemětřesení, povodně nebo hladomory.

"Indonésii jsme si pro chovnou stanici zvolil, protože tam jsou vhodné chovatelské podmínky a snižují se tak náklady - je to jednodušší," vysvětluje Tomáš Bušina, jeden z těch, kteří na projektu pracují.

Cílem je vytvořit prototyp chovné stanice, která by pak mohla sloužit v rodinách nebo menších vesnicích. Hmyz lze totiž chovat i na kuchyňských zbytcích a nemajetní lidé by díky hmyzu měli přísun levného a kvalitního proteinu.

Chovné hmyzí stanice by se podle Tomáše Bušiny mohly rozšířit i do jiných zemí - všude tam, kde jich bude potřeba, tedy především v zemích třetího světa.

Jedna ukázková chovná stanice vyroste ale i v liberecké zoologické zahradě. Návštěvníci si v ní budou moci na vlastní kůži vyzkoušet, jak chutnají například placky nebo kaši z hmyzí moučky.

Liberečtí dobrovolníci tvrdí, že výsledek takového vaření vůbec není nechutný. Až v liberecké zoo vyroste slibovaná experimentální stanice, budete se o tom tedy moci přesvědčit sami.

My to víme už dávno, proto také propagujeme konzumaci hmyzu každoročně na veletrhu v Brně...

Ochutnávka hmyzu v Brně

pátek
25.4.2014
10:00 a 12:00
pav. P, st. P094

Během veletrhu se Vám již tradičně naskytne na našem stánku č. P094 jedinečná příležitost ochutnat vybrané hmyzí speciality. Tento netradiční gurmánský požitek je v dnešní době výsadou běžného jídelníčku asijských a afrických států, u nás za něj však ve vybraných luxusních restauracích zaplatíte nemalé částky.

Jedná se již o osmý ročník této akce a pokrmy pro Vás již tradičně bude připravovat profesionální kuchař Petr Ocknecht. Tento specialista se entomofágií zabývá již jedenáctým rokem a uvedl pokrmy s hmyzem dokonce i na stoly špičkových restaurací.

Vaření hmyzu naživo bude probíhat pouze v pátek 25.4.2014 v 10:00 a 12:00. Můžete se těšit například i na cvrčka na másle, restované saranče nebo smažené šváby.

Více informací o vaření z hmyzu včetně pozvánky najdete na www.HmyzNaTaliri.cz.

Tak přijďte ochutnat, jste zváni...

RadeK Janoušek za EnviWeb

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů