Pátek, 29. března 2024

Přípravy plánu péče i zonace Národního parku Šumava finišují

Přípravy plánu péče i zonace Národního parku Šumava finišují

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava a CHKO Šumava dokončuje finální úpravy "Plánu péče o Národní park Šumava". Ten bude schválen na přechodnou dobu pro období 2014 - 2017. V rámci připomínkování (prosinec 2013 - únor 2014) byly na adresu MŽP doručeny připomínky z 26 připomínkových míst, které zahrnují obce, kraje, vlastníky nemovitostí, vědeckou obec, neziskové organizace i fyzické osoby.

"Po doručení připomínek jsem osobně jednal se všemi dotčenými subjekty. Šumava potřebuje velmi rychle plán péče a my se tak snažíme najít řešení přijatelné pro všechny," komentuje vznikající plán péče náměstek ministra Vladimír Dolejský.

Ministerstvo aktuálně dokončuje přípravu protokolu o vypořádání těchto připomínek, kterým bude tento plán péče schválen, současně jsou do textu plánu zapracovávány připomínky, kterým bylo vyhověno. Schválení plánu péče se předpokládá ve druhé polovině dubna tohoto roku. Bez platného plánu péče nemůže správa parku fungovat ani čerpat evropské dotace.

Souběžně dokončuje Správa NP a CHKO Šumava poslední úpravy návrhu zonace Národního parku Šumava, který byl v minulém roce dohodnut se zástupci šumavských obcí delegovaných do Rady parku. Do konce dubna bude kompletní návrh zonace předán na ministerstvo životního prostředí, které zahájí proces projednání podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Kraje, obce a vlastníci nemovitostí, jejichž pozemky mají být zařazeny do přísnějšího režimu ochrany, budou moci ve lhůtě 90 dnů k předloženému návrhu zonace uplatnit písemné námitky. MŽP následně došlé námitky vypořádá a připraví vyhlášku, která bude standardně projednána a následně ministrem životního prostředí Richardem Brabcem schválena, nejpozději do konce roku 2015. V návrhu zonace bude zachován rozsah I. zóny tak, jak byl dohodnut se zástupci regionu v minulých letech (tedy zhruba 26% I. zóny odstupňované ochrany přírody).

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů