Sobota, 20. dubna 2024

Miliardář Prochorov prodal státu projekt hybridního vozu. Za symbolické euro

Miliardář Prochorov prodal státu projekt hybridního vozu. Za symbolické euro

Vývoj ekologických vozů ë-mobil se kvůli oslabení rublu a poklesu poptávky v Rusku rychle prodražoval.

S velkou slávou před čtyřmi lety Michail Prochorov představil svůj nový projekt - levný automobil s kombinovaným pohonem na elektrický a spalovací motor. Teď se ale stahuje a celý projekt ë-mobil prodal státu. Za symbolickou částku jedno euro, píší ruská média. "Prochorov našel laciný odchod z automobilového průmyslu," uvedl list Kommersant. Vývoj vozů tím prý fakticky končí.

Rozhodnutí prodat projekt státnímu výzkumnému ústavu automobilů NAMI vysvětlila Prochorovova společnost Onexim prudkým růstem nákladů kvůli oslabení rublu. Roli v rozhodnutí hrál i pokles poptávky po autech v Rusku, kde se mezitím změnila hospodářská situace.

Původní idea ë-mobilu se opírala o představu dostupného ekologického vozu, ale vzhledem k růstu nákladů se předpokládaná cena vyšplhala až na milion rublů (asi 600 tisíc korun), tedy trojnásobek původních výpočtů. Výrobní linka tak nebyla ani zakoupena a projekt, který stál "několik stovek milionů eur", padl.

Zájem o technologie měly údajně i zahraniční firmy, ale společnost se rozhodla "principiálně" předat vše Rusku. Příslušnou smlouvu obě strany podepsaly již minulý týden, tvůrci si ponechali jen práva na značku ë. Zbývá ještě prodat továrnu v Petrohradu.

Předběžně si ë-mobil objednalo přes 200 tisíc zájemců. Zahájení výroby v Petrohradu se původně předpokládalo na rok 2012, stále se ale odsouvalo. Skeptici dokonce podezírali miliardáře, že od začátku blufoval a velkolepé plány byly jen součástí jeho prezidentské kampaně. V předloňských volbách ale Prochorov skončil až třetí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů