Sobota, 20. dubna 2024

Řetězce odhalí, kolik jídla vyhodí

Řetězce odhalí, kolik jídla vyhodí

V době, kdy je moderní přiklánět se k ekologii a k šetření přírodními zdroji, vyhazování jídla netvoří právě dobrou image řetězců. Některé z nich už přišly na to, že tajit své vyhozené potraviny je neúčinné a před veřejností to nepůsobí dobře. Některé z nich proto přistoupily na opačnou PR strategii: záměrně zveřejňují údaje o tom, kolik neprodaných potravin vyhodí. A také, kolik jich věnují na charitu.

Tesco v Británii

Například britský řetězec Tesco zveřejnil, že v prvním pololetí loňského roku jen v Británii poslal k odpisu téměř 30 tisíc tun potravin. Z toho 21 procent tvořilo ovoce a zelenina, 41 procent pečivo a zbytek ostatní druhy jídla, například mléčné výrobky, nápoje a maso. Na základě svých vlastních výzkumů Tesco také zveřejnilo odhad, že celkově se ve Velké Británii vyhodí zhruba 68 procent baleného listového salátu a z toho 35 procent balení vyhodili dle Tesca sami zákazníci. Zároveň také řetězec upozornil, že kde to jde, snaží se neprodané jídlo dát charitě nebo je nechat zpracovat na krmení pro dobytek.

Další řetězce rovněž odhalí data

Poté co Tesco přišlo s tímto přiznáním, oznámila v lednu Britská organizace pro maloobchod (British Retail Consortium, BRC), že další velké britské řetězce jako Asda, Sainsbury's, Morrisons, Marks & Spencer, Waitrose a Co-op přislíbily, že budou rovněž zveřejňovat data o tom, kolik jejich potravin putuje do odpadu. První data by měla být známa do konce roku 2015. Řetězce ale pracují na úsporách již nyní. Britský potravinářský průmysl se například už v roce 2005 zavázal, že do roku 2020 sníží emise oxidu uhlíku o 25 procent, tedy víc, než stanoví stejný celoevropský závazek, podle kterého se mají snížit o 20 procent. Supermarkety již také pracují na snižování množství potravinových odpadů, které se posílají na skládky. Zatímco ještě v roce 2005 na skládky vyvážely 47 % neprodaných potravin, loni už to bylo jen 6 %. A nyní se zavázaly k tomu, že v roce 2020 budou skládkovat pouhé jedno procento.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů