Čtvrtek, 28. března 2024

Ze zateplování může být rorýsům pořádně horko

S rozjezdem pokračování dotačního programu Nová zelená úsporám začíná stát opět poskytovat dotace na zateplování domů. Tato veskrze přínosná věc má ale i odvrácenou stránku. Kvůli masivnímu zateplování domů zanikají hnízdiště chráněných rorýsů ve škvírách a větracích otvorech paneláků i ostatních bytových domů...

Ze zateplování může být rorýsům pořádně horko


Přitom technická opatření pro zachování hnízdišť či jejich náhradu jsou levná a lze je hradit z některých dotací. Ornitologové odhadují, že jen každý desátý dům se podaří zateplit tak, aby hnízdiště rorýsů nezanikla. Nenápadným rorýsům hrozí nebezpečí. Jinak pozitivní zateplování "paneláků" a rekonstrukce bytových domů jsou schopny rorýse nejen vyhnat z domu, ale i takřka zdecimovat českou rorýsí populaci.

Vzhledem k alarmujícím zprávám o radikálním snížení populace rorýsů byla vyhlášena "úřední doba" hájení hnízdění rorýse obecného, která začíná právě o tomto víkendu. Od 20. dubna do 10. srpna nesmí být do hnízdění rorýsů rušivě zasahováno. To znamená provádět případné práce na budově, kde hnízdí, mimo atiku. Výměny oken, opravy výtahu či vlastní zateplení v posledních dvou patrech i rekonstrukce střechy by se proto raději měly plánovat až na srpen a následné měsíce. Také lešení by se v uvedené době mělo stavět nejvýše na úroveň předposledního podlaží.

Zateplování je trend, který přirozeně reaguje na stále se zvyšující ceny energií a jeho výsledkem je i snížení ekologické zátěže. Na druhé straně v případě nezodpovědného přístupu dochází při zateplování k masovému úhynu rorýsů. Ohleduplnost by tu měla být na prvním místě. Každý investor by měl již v přípravě záměru zajistit ornitologický průzkum a při výskytu rorýsů zapracovat do projektové dokumentace kompenzační opatření. Určitě by nám nemělo být jedno, kdyby úspory a tepelná pohoda našich domovů byly vykoupeny ztrátou hnízd pro rorýse a zaplaceny jejich zbytečnou smrtí.

Ochrana rorýsů za to určitě stojí. Tento ohrožený pták létající rychlostí až 220 km/h ročně nalítá až 190 000 km. Denně tak běžně zvládne výlet z Prahy do Splitu, tj. 900 km. Za rok obletí skoro pětkrát zeměkouli a za osm let průměrného života by rorýs dvakrát doletěl k Měsíci a zpět.

věžText k foto:

Už vloni byla v areálu Základní školy Arbesova v Jablonci nad Nisou u vodní nádrže Mšeno instalována první rorýsí věž v Česku. V ní se bude moci uhnízdit až 48 rorýsích párů. "Letos nás čeká první ostrý test hnízdní věže v Česku, půjde o premiérovou hnízdní sezonu. Je objednán monitoring věže, kdy zkušení ornitologové budou v průběhu hnízdní sezony dění na věži sledovat a po sezoně z tohoto sledování bude i oficiální výstup. Navíc chystáme instalaci audio zařízení s rorýsím křikem, které má nalákat rorýse k věži. Tímto chceme zvýšit pravděpodobnost zahnízdění. Takže nám držte palce, aby vše vyšlo a rorýsům se hnízdění v Jablonci zalíbilo," uvedl Ing. Kristián Habrda z odboru ochrany životního prostředí Krajského úřadu Libereckého kraje.

BOX: Rorýs obecný dosahuje velikosti vlaštovky, je ale štíhlejší s užšími a delšími křídly. Rorýs je nejbližší příbuzný kolibříků. Hmyzožravý pták tráví celý svůj život ve vzduchu. Pevnou zem potřebuje pouze k nakladení vajec a vyvedení mláďat. Ve vzduchu rorýsi odpočívají, loví potravu, v letu se i páří a dokonce spí.

BOX: Rorýs obecný je u nás chráněn podle zákona o ochraně přírody a krajiny a podle stavebního zákona. Ministerstvo životního prostředí vydalo také metodický pokyn. Pokud se žádá o stavební povolení, měla by se problematika hnízdiště rorýsů projednat. V případě, že je zásah bez stavebního povolení, bývá na rorýse zpravidla zcela zapomenuto.

BOX: Páry tvoří rorýsi na celý život, ale ptáci jsou spolu jen v době hnízdění, které trvá 42 až 57 dnů (vlaštovkám stačí polovina). Poté se rozdělí a setkají se až za rok na hnízdišti. Tam, kde rorýsi úspěšně vyhnízdí, se po zbytek života vracejí. Na nové hnízdiště si ale zvykají i několik let, což je problém, jelikož rorýsi se dožívají v průměru jen sedmi až osmi let.

Kdy a kde NEPROVÁDĚT rekonstrukční práce?

Oficiální, chcete-li úřední dobou hnízdění rorýse je 20. duben až 10. srpen. V této době do jejich hnízdění nesmí být rušivě zasahováno. Co to v praxi znamená?

o provádět práce mimo atiku - například výměny oken, opravy výtahu či vlastní zateplení nebo rekonstrukci střechy nechat na srpen a následné měsíce;

o stavět lešení nejvýše na úroveň předposledního podlaží (cca 6 metrů pod horní hranu budovy) a jeho dostavbu naplánovat až na srpen.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů