Sobota, 20. dubna 2024

Aleje kvalitních stromů nově lemují část silnic na Pardubicku

Aleje kvalitních stromů nově lemují část silnic na Pardubicku

S novým a podle Arniky progresivním trendem začal přistupovat Pardubický kraj k výsadbě alejí. Po letech kácení (1) vysázeli cestáři okolo silnic druhých a třetích tříd tisíce nových a kvalitních stromů. Pardubicko se tak podle nevládní organizace zařadilo k nemnoha krajům, které k alejím přistupují zodpovědně a s respektem vůči tradiční české krajině. Za klíčové však odborníci považují, aby v následujících letech věnovali silničáři patřičnou pozornost péči o nově vysazené dřeviny.

"Pardubická krajská silniční správa má ucelený a promyšlený přístup k silničním stromořadím. Dosud ale nepatřila mezi ukázkové příklady, zejména proto, že stromů okolo silnic káceli opravdu hodně. Nové aleje vysázeli silničáři s ohledem na bezpečnost provozu, přírodu i okolní krajinu. Zapracovat by ovšem vedení krajské silniční správy mělo na odborném vzdělání zaměstnanců v jednotlivých provozech," hodnotí aktuální situaci odbornice Arniky na ochranu stromů RNDr. Marcela Klemensová.

"Výsadby, které jsem viděla, nejsou většinou starší než 5 let. U výsadeb starších jsem viděla i stromy bez patřičné údržby. Opravdu radostný pohled na silnice bude, pokud se podaří současný trend udržet aspoň dalších 10 let, včetně zajištění odpovídající údržby. Oceňuji i krajinářský přístup k výsadbám, kdy silničáři zohlednili průhledy do krajiny nebo na památky, respektovali terénní tvary a dodržovali i výhledové pole v zatáčkách," dodává Klemensová.

Bezpečnost, dobrý zdravotní stav a dlouholetou životnost jednotlivých stromů i celých alejí pomáhá udržet odborná péče včetně takzvaných výchovných řezů. Dobrým základem podle Arniky je, že má silniční správa svého ekologa, kterého na Pardubicku mají. Není to však zdaleka pravidlem v silničních správách v dalších regionech v Česku. Ing. František Weisbauer, ekolog krajské správy silnic na Pardubicku, se zasadil mimo jiné o získání dotace z Operačního programu Životní prostředí, která umožní ošetření stovek dřevin a dále osázení 14 km silnic novými alejemi (2).

Pardubičtí silničáři tak spolu s kolegy z Vysočiny patří k těm, jejichž aktuální přístup k alejím zaslouží podle ekologů pochvalu (3). "Výsadby sice ve velkém provádí třeba i kraj Středočeský, ovšem kvalita vysazovaných stromů tam byla nízká a chyběly peníze na následnou péči. Jsme rádi, že na Pardubicku evropské finance využili s důrazem na kvalitu stromů, nikoli na kvantitu. Pokud by se čeští silničáři chtěli někde přiučit, doporučujeme buď Krajskou správu na Vysočině, kde ochraňují cenné letité aleje, nebo právě Krajskou správu na Pardubicku, která začala vysazovat kvalitní aleje pro budoucnost," říká mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Arnika chrání aleje už řadu let. Iniciovala vznik petice "Zachraňme stromy" požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 30 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních devíti let od silnic v České republice zmizelo více než 150 tisíc stromů. Jak k alejím v krajině Česka přistupovat pak odborníci shrnuli v dokumentu "Silniční stromořadí v české krajině - Koncepce jejich zachování, obnovy a péče o ně" a je volně ke stažení na http://arnika.org/download-49

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů