Pátek, 19. dubna 2024

Výběr poplatků za emise se nově rozdělí mezi fond, stát a kraje

Výběr poplatků za emise se nově rozdělí mezi fond, stát a kraje

Výběr poplatků za znečištění ovzduší se má nově od roku 2017 dělit mezi Státní fond životního prostředí (SFŽP), jednotlivé kraje a stát. Do konce roku 2016 jde podle zákona o ochraně ovzduší veškerý příjem z poplatků do rozpočtu SFŽP. Od ledna 2017 se bude příjem rozdělovat na 65 procent pro státní fond, 25 procent pro kraje, na jejichž území se znečišťující zdroje nacházejí, a deset procent půjde do státní pokladny. O novém modelu přerozdělování dnes vládu informoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Snížení výnosů pro SFŽP se po změně dělení výnosu od roku 2017 odhaduje na 150 milionů korun, vyplývá z dokumentu, který má ČTK po jednání vlády k dispozici. Tato částka zahrnuje snížení příjmů o 35 procent, které se rozdělí mezi kraje a státní rozpočet, a také na uplatňování zákonných výjimek z placení poplatku.

Podle novely zákona o ochraně ovzduší došlo k výraznému poklesu poplatníků z 1123 na pouhých 522 při srovnání let 2012 a 2013, což ovlivnilo i pokles výnosu pro SFŽP. Pokles příjmů SFŽP se pravděpodobně částečně dotkne financování národních programů, předloni podle výroční zprávy klesly příjmy fondu na 2,43 miliardy korun. MŽP v dokumentu uvádí, že i přesto chce zachovat úlohu fondu jako instituce jednotné státní politiky ochrany životního prostředí.

Výdaje fondu na ochranu ovzduší v Moravskoslezském kraji převyšují podle dokumentu příjmy z poplatků na ochranu ovzduší vybraných v tomto kraji.

Předepsaná výše poplatků byla loni na severu Moravy 103,8 milionu korun, fond vyplatil žadatelům 663,8 milionu. Žadatelé čerpali podporu na ochranu ovzduší v Moravskoslezském kraji z Operačního programu Životní prostředí, Prioritní osy 2 Zlepšování kvality ovzduší, národního ministerského programu, jako je výměna kotlů, a Nová zelená úsporám.

Ministerstvo podporuje, aby se ponechala již schválená změna dělení výnosů z poplatků za znečišťování ovzduší. Nedoporučuje však, aby vznikl speciální program pro Moravskoslezský kraj. Státní fond prý přerozděluje žadatelům mnohanásobně více peněz, než je jeho výnos z poplatků ze znečišťování ovzduší v tomto kraji.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů