Čtvrtek, 28. března 2024

Průtoky některých řek v Česku se pohybují na historickém minimu

Průtoky některých řek v Česku se pohybují na historickém minimu

Ačkoli na jaře bývají řeky obvykle plné vody po tání sněhu, letos se průtoky řek na mnoha místech České republiky pohybují na nejnižších historických hodnotách. V povodí horního Labe, horní Vltavy, Berounky, Ohře a Opavy byla zaznamenána historická minima. Nejvíce míst, které ohrožuje sucho, se v současnosti nachází na jižní Moravě. O aktuálním vývoji a riziku sucha dnes vládu informoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Odborníci varují, že pokud nezačne pršet, hrozí Česku jedno z největších such v jeho novodobé historii.
Březen byl podle dokumentu srážkově průměrný, ale teploty se pohybovaly nad normálem. Nejvíce pršelo ve východních Čechách, naopak nejméně na jihu Moravy. Hladiny řek slabě kolísaly, nebo mírně klesaly. V porovnání s dlouhodobými dubnovými průměry byly průtoky podprůměrné.

Aby se situace zlepšila, mělo by podle Petra Boušky z Výzkumného ústavu vodohospodářského mírně vytrvale pršet minimálně týden. "Nepršelo zatím tolik, že bychom mohli říct, teď jsme za vodou. Letošní rok může být velmi suchý, pokud 40 dní nenastane Medardova kápě, kdy bude stále pršet," řekl dnes ČTK Bouška.

Hydrologické sucho, kdy hodnoty průtoku klesnou pod denní limit, je podle ministerské zprávy aktuálně na šesti řekách - Chrudimce ve východočeské Svídnici; Malši pod vodní nádrží Římov, Blanici v Husinci a Skalici ve Varvažově v jižních Čechách; na Ohři pod vodním dílem Skalka v Karlovarském kraji a Dyji v jihomoravském Travním Dvoře.

Aktuální průtoky řek se dotýkají nejnižších historických hodnot v tomto období, přitom jaro bývá na množství vody obvykle bohaté. V povodí horní Labe, horní Vltavy, Berounky, Ohře a Opavy jsou dokonce zaznamenána historická minima pro daný kalendářní den, píše se v dokumentu.

Díky srážkám na počátku dubna se situace zlepšila hlavně u povrchových vod a u části objektů podzemních vod. Hladiny většiny sledovaných nádrží v březnu mírně stoupaly, v první dekádě dubna oproti březnu velmi mírně stoupaly, nebo byly setrvalé. Vodní nádrže jsou plné z více než 70 procent s výjimkou Lipna (62 procent) a Skalky (21 procent) v jižních Čechách, nádrže Horka (66 procent) v Karlovarském kraji, přehrady Šance (54 procent) v Moravskoslezském kraji a Brněnské přehrady (64 procent). Některé se však přes zimu opravovaly, nebo před zimou upouštěly.

Ministerstvo slibuje, že vládě v nejbližší době předloží návrh strategie přizpůsobení se změně klimatu s dopady na krajinu, biodiverzitu i lidské zdraví a preventivní řešení. Vznikla i expertní skupina, která s Výzkumným ústavem vodohospodářským připravuje strategii na udržení vody v krajině.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů