Sobota, 20. dubna 2024

Ministr Brabec se setkal s Janem Dusíkem, aktuálně nejvýše postaveným Čechem v hierarchii OSN

Ministr Brabec se setkal s Janem Dusíkem, aktuálně nejvýše postaveným Čechem v hierarchii OSN

Ministr životního Richard Brabec se dnes setkal s ředitelem regionální kanceláře Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a bývalým ministrem životního prostředí Janem Dusíkem. Oba protějšky diskutovaly mezinárodní otázky životního prostředí jako je změna klimatu, udržitelný rozvoj a aktivity České republiky v rámci mezinárodních úmluv. Oba ministři, současný i bývalý, se shodli, že je potřeba zvýšit prestiž České republiky na poli ochrany životního prostředí jak v Evropě, tak ve světě.

"S Janem Dusíkem jsme diskutovali spolupráci v oblasti mezinárodní ochrany klimatu a proces sjednávání tzv. cílů udržitelného rozvoje. Ujistil jsem Jana Dusíka o tom, že ČR podporuje přijetí připravované nové mezinárodní smlouvy na úrovni OSN, která zaváže i ty největší světové emitenty skleníkových plynů k jejich dalšímu snižování," říká ministr Brabec o dnešním setkání.

Bývalý ministr životního prostředí Jan Dusík působí v pozici ředitele jedné ze šesti regionálních kanceláří UNEP od 1. února 2014. Hlavním cílem UNEP, který byl založen v roce 1972 Valným shromážděním OSN, je řídit a koordinovat akce na ochranu životního prostředí na globální a regionální úrovni. Pod záštitou UNEP rovněž fungují a sjednávají se důležité mezinárodní smlouvy v oblasti životního prostředí, do kterých se Česká republika aktivně zapojuje.

"Česká republika dlouhodobě sehrává důležitou roli v řadě témat, které má UNEP ve svém mandátu. Dotkli jsme se možností dalšího upevnění této spolupráce v kontextu posílení úlohy UNEPu a uvedení závěrů konference Rio+20 do života," doplňuje Jan Dusík.

Na programu společného setkání byla i rozprava o přípravě čtvrtého zasedání Konference smluvních stran Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat, které proběhne v září 2014 v Mikulově a stane se tak letošní nejvýznamnější mezinárodní akcí v oblasti ochrany životního prostředí v České republice. "Tato prestižní událost podpoří rozšíření a upevnění povědomí o karpatském regionu s cílem posílit místní ekonomiky i komunity a chránit přírodní hodnoty a kulturní dědictví karpatského regionu, který patří mezi dva nejvýznamnější evropské horské regiony. Považuji za velmi přínosné, že se na její přípravě věcně nebo organizačně podílí resorty zemědělství, kultury, místního rozvoje a dopravy a také Jihomoravský kraj," dodává ministr Brabec.

Karpatská úmluva zajišťuje udržitelný rozvoj největšího euroregionu Evropy, a to především třemi protokoly o ochraně a udržitelném využívání biologické a krajinné rozmanitosti, o udržitelném cestovním ruchu a o trvale udržitelném obhospodařování lesů. Na chystanou zářijovou konferenci se připravuje k podpisu Protokol o udržitelné dopravě, zároveň se na ní ČR ujme předsednictví v Karpatské úmluvě (2014 - 2017).

ČR je do aktivit UNEP, jehož role byla významně posílena na základně rozhodnutí globální konference o životním prostředí Rio+20 , dlouhodobě zapojena. A to jak formou přímého ovlivňování formulace globální agendy životního prostředí, tak také svým zapojením v aktivitách mezinárodních smluv sjednaných pod UNEP.

20. - 22. června 2012 se v Rio de Janeiro konal světový summit o udržitelném rozvoji Rio+20. Hlavním cílem konference bylo projednat klíčové otázky rozvoje, který bere v úvahu nejen ekonomické a sociální otázky, ale také ochranu životního prostředí, na němž závisí prosperita států po celém světě.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů