Čtvrtek, 28. března 2024

Zelený supermarket si topí, chladí i svítí sám

Supermarket tesco v jaroměři si téměř celý rok vyrábí veškerou energii sám z řepkového oleje. Místo lamp používá přírodní světlo..

Zelený supermarket si topí, chladí i svítí sám

Tahle budova je nápadná už na první pohled. Moderní minimalistická dřevostavba, jejíž fasádu tvoří lehce patinované modřínové dřevo a široké prosklené průčelí, ostře kontrastuje s polorozpadlými průmyslovými halami bývalé koželužny z minulého režimu s rozbořenými komíny a opadávající našedlou omítkou. Budova hypermarketu Tesco v Jaroměři jako by do starého průmyslového areálu, který se rozprostírá všude kolem ní, ani nepatřila. Není divu. Stojí tu teprve tři roky a je to prozatím jedna z posledních staveb, kterou Tesco v Česku postavilo. Zároveň je to také jediný ekologicky šetrný hypermarket v Česku, který funguje z 80 procent na energii z obnovitelných zdrojů, má téměř nulovou uhlíkovou stopu a téměř všechnu spotřebovanou energii si dokáže vyrobit sám.

Rozdílu si člověk všimne hned při příjezdu. Cestu u parkoviště osvětlují lampy s masivními solárními panely, které fungují pouze na solární pohon. Poutač hypermarketu, stejně jako například stání na nákupní vozíky i sama budova jsou celé obložené dřevem, v areálu jsou umístěné kontejnery na tříděný odpad, a dokonce i na použitý textil. Už u vstupu do obchodu upozorňují masivní cedule zákazníky na to, že hypermarket funguje na energii vyrobenou z biomasy, a také na další vylepšení, jimiž budova šetří energii.

"Na tomhle místě, kde právě teď stojíme, byl ještě před čtyřmi roky ohyzdný brownfield. Byl to starý areál bývalé koželužny. Museli jsme to tu celé obnovit, vyčistit půdu a pak teprve jsme mohli začít stavět," říká ředitel jaroměřského marketu Ondřej Horský a ukazuje na rozpadlé budovy, které zbyly v okolí, pro představu, jak toto místo dříve vypadalo.

Energii si market sám vyrábí z české řepky

Kouzlo stavby ovšem zdaleka není jen v jejím vzhledu. "Tady všude pod námi je obří nádrž na řepkový olej. Srdcem celé naší technologie na výrobu energie je kogenerační jednotka, která z oleje vyrábí elektřinu a teplo. Používáme pouze řepkový olej z Česka. Je to obnovitelný zdroj, navíc z lokální produkce," pokračuje Horský a ukazuje k zemi, kde je nádrž s olejem.

Skoro čtyři tisíce metrů čtverečních prodejní plochy se hřeje, chladí i například osvětluje většinu roku pouze díky energii, kterou si budova sama z řepky vyrobí. Jen zhruba dva měsíce v roce musí obchod kvůli vyšší ceně řepky dobírat energii ze sítě.

A v energetické úspoře pomáhají i další vylepšení, jako například promyšlený systém hospodaření se světlem. Okna umístěná v řadách po celé střeše propouštějí velké množství světla na prodejní plochu a podle toho, kolik přírodního světla právě do obchodu proniká, se automaticky tlumí nebo rozsvěcují LED zářivky u stropu prodejny.

"A tohle jsou světlovody, kterými osvětlujeme zákaznické sociální zařízení. Přírodní světlo, které vedou, je tak silné, že v těchto místech během dne není vůbec potřeba používat zářivky," podotýká Horský s poukazem na dvě velké světlovodné roury mířící ze střechy dovnitř budovy. Kromě oken a světlovodů jsou na střeše umístěné také solární kolektory, které ohřívají vodu. Díky technologii absorpčního chladiče se pak přebytek tepla mění naopak na chlad, kterým se na prodejní ploše chladí interiér prodejny.

"A těmito výpustěmi zachytáváme na střeše dešťovou vodu, již používáme například na splachování toalet," dodává Horský. Kulaté černé kanálky svádějí dešťovou vodu ze střechy do nádrže v zemi.

Jaroměř je testovací laboratoř pro další markety

I interiér jaroměřského supermarketu se od běžných betonových obchodů v mnohém liší. Dřevěná střecha propouštějící velké množství přírodního světla dodává celému vnitřku odlehčený, přírodní ráz. Navíc početné cedule umístěné po celé prodejní ploše nabádají zákazníky nejen k tomu, aby si ekologických vylepšení všimli, ale aby se i sami ekologicky chovali, například aby třídili odpad.

"Budova je téměř celý rok energeticky soběstačná a snaží se využít všechny dostupné přírodní zdroje, tedy i déšť nebo slunce. Navíc podle našich propočtů díky zateplení a ekonomickému zacházení s energiemi - například díky stmívání světel, když je dost slunečního svitu, spotřebuje o dvacet procent méně energie než ostatní naše supermarkety této velikosti," podotýká Jitka Plchová, mluvčí řetězce.

"Ekologicky šetrný hypermarket v Jaroměři byl v České republice naším pilotním projektem tohoto charakteru. Je to taková technologická laboratoř. Poznatky, které jsme díky této stavbě získali, se snažíme zužitkovat v ostatních obchodech společnosti Tesco, ať už postavených, nebo plánovaných," pokračuje Plchová a dodává, že už zhruba třicítka z jejich obchodů v Česku například technologii stmívání osvětlení podle přírodního světla využívá.

I další řetězce se snaží šetřit energii, kde se dá

Směrem k ekologii se začínají přiklánět i jiné řetězce. Například Spar od roku 2012 používá v nově postavených budovách jen úsporné LED zářivky a ve svých supermarketech i hypermarketech využívá zbytkového tepla z potravinového chlazení k ohřevu teplé užitkové vody. Od loňského roku tímto zbytkovým teplem také topí. Spar ale letos oznámil, že z českého trhu odchází.

I velkoobchod Makro se snaží šetřit energií. V chladicích a mrazicích místnostech společnost zavedla pravidlo "120 minut týdně". "Jedná se o maximální doporučenou dobu, po kterou mohou být dveře v těchto místnostech otevřeny. Monitorovací signalizační systém navíc hlídá, jak dlouho jsou dveře otevřeny, a po uplynutí stanovené lhůty zaměstnance upozorní zvukovým signálem," říká mluvčí Romana Nýdrle. "Od loňského roku instalujeme bezpečnostní skla k uzavření chladicích vitrín. Tato skla snižují spotřebu elektřiny až o 40 procent," doplňuje Nýdrle. Kaufland zase ve svých nových budovách díky tepelnému čerpadlu šetří na chlazení, vytápění a klimatizaci až 30 procent energie.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů