Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovna podpořila vznik registru sběrných míst pro elektroodpad

Sněmovna podpořila vznik registru sběrných míst pro elektroodpad

V Česku by mohl vzniknout speciální registr, který by informoval o všech sběrných místech pro vysloužilé elektrické spotřebiče. Takzvaným Registrem míst zpětného odběru se má vytvořit systém, díky němuž spotřebitelé najdou vhodná místa ve svém regionu, kam mohou elektroodpad odevzdat, a to bez ohledu na to, kdo toto místo provozuje. Návrh novely zákona o odpadech dnes v úvodním kole podpořila Sněmovna. Míří k posouzení do výboru pro životní prostředí.

Novela reaguje na evropskou směrnici o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady, která předloni vstoupila v platnost. Směrnice mimo jiné ukládá členským státům informovat o dostupných systémech vracení a sběru použitých elektrozařízení, o sběrných místech, která jsou k dispozici, bez ohledu na to, který výrobce nebo jiný hospodářský subjekt je zřídil.

V současnosti jsou pro spotřebitele informace dostupné na internetových stránkách kolektivních systémů, které provozují systémy sběru a zpracování odpadních elektrozařízení nebo na příslušných úřadech.

Do nového registru zpětného odběru budou kolektivní systémy nebo výrobci elektrozařízení vkládat informace o sběrných místech, jež provozují. Tam budou moci lidé odevzdat odpadní elektrozařízení. Půjde zejména o informace, které se týkají adresy, provozní doby, typů odpadních elektrozařízení, které lze v daném místě odevzdat, uvádí ministerstvo v dokumentu.

Kolektivní systémy nebo výrobci elektrozařízení budou mít povinnost v registru údaje aktualizovat, a to nejpozději do 30 dnů od doby, kdy se nějaká změna udála.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů