Sobota, 20. dubna 2024

Tisíce lidí dostanou peníze na nový kotel

Tisíce lidí dostanou peníze na nový kotel

Prodávat v Česku plynové, peletkové nebo elektrické kotle pro domácnosti bude od příštího roku dobrý byznys. Na nákup moderního přístroje budou moct lidé získat dotaci z fondů EU, což dosud nešlo. Na výměnu kotlů poputuje významná část z dvanáctimiliardového balíku, který Státní fond životního prostředí rozdělí do roku 2020 na zlepšení kvality ovzduší.

"Na venkově je vinou čoudících komínů mnohdy horší smogová situace než ve městech," vysvětluje nový ředitel fondu Petr Valdman. Peníze na nový kotel by podle něj měli lidé dostat na území celého Česka.

Jde o to, že na výměnu kotle jde příspěvek získat už nyní, jenže to je omezené jak regionálně, tak finančně - kraje a stát na to vydávají v součtu desítky milionů ročně. A proto se dostane jen na ty nejkritičtější případy na severní Moravě, v Ústeckém kraji, ve středních či východních Čechách.

Zastaralá lokální topeniště, jak se kotle na uhlí či dřevo nazývají v úředních dokumentech, jsou přitom významným zdrojem znečištění v Česku. A také tím nejméně příjemným - jelikož komíny rodinných domů neční nijak vysoko, zplodiny z jednoho domu pak snadno zamoří celé okolí.

Pověstná je hlavně takzvaná ostravská raketa - prázdná PET lahev se naplní čímkoli, co dobře hoří, pilinami, vyjetým olejem, hadry. A hodí se do kamen.

"Nové kotle rodinám sníží náklady na vytápění a ze vzduchu ubude nebezpečných exhalací," chválí záměr masivně podpořit výměnu kotlů v českých domácnostech Jan Nezhyba z havířovské pobočky ekologické organizace Arnika.

Detaily nového dotačního programu se teprve rodí. Dá se proto například říct, že z fondů EU půjde pokrýt velkou část ceny nového kotle, kolik přesně procent to bude, ale není jasné. Stejně jako není zatím rozhodnuté, jak se vlastně žádosti od jednotlivých zájemců budou zpracovávat - bude to organizačně hodně náročné, v podstatě půjde o desítky tisíc drobných projektů. Zároveň se ještě čeká na definitivní souhlas Evropské komise.

"Evropské fondy mají přece jen větší nároky na to, jak celý projektový cyklus kontrolovat a kam všude posílat data," připouští ředitel Valdman. Jednou z úvah proto například je, že lidé z jedné obce by o peníze žádali prostřednictvím městského úřadu, který by byl formálním příjemcem souhrnné dotace.


12 MILIARD KORUN

z fondů EU bude určeno na boj s emisemi do roku 2020. Část peněz poputuje na výměnu domácích kotlů, část na snížení škodlivin, které vypouštějí firmy či úřady. Má se zlepšit i předpovídání počasí a vývoje kvality ovzduší.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů