Pátek, 19. dubna 2024

Znovín chce nechat zapsat viniční trať Šobes na seznam UNESCO

Znovín chce nechat zapsat viniční trať Šobes na seznam UNESCO

Společnost Znovín Znojmo chce nechat zapsat viniční trať Šobes v Národním parku Podyjí na seznam přírodních památek UNESCO. ČTK to dnes řekl generální ředitel společnosti Pavel Vajčner. Podle něj ale celý proces bude trvat pět až deset let.

Firma zatím shromažďuje podklady. "Všechny významné vinařské země mají viniční tratě v seznamu památek UNESCO zapsané," uvedl v dnešním Deníku Vajčner. Zatím žádná z českých a moravských vinic na seznamu není. Šobes má podle Vajčnera tu výhodu, že leží v Národním parku Podyjí u hranici s Rakouskem. Do prostoru se za minulého režimu 40 let nesmělo. Vinice se proto uchovala v původním stavu. Na místě je i unikátní flora a fauna. Vinice patří k nejstarším a neznámějším na jižní Moravě.

"Vinice Šobes, kterou si dovolím nazvat ikonou moravského vinařství, má na jižním úbočí skalního ostrohu v meandru řeky Dyje velmi specifické mikroklima a vína z této vinice jsou skvělá. Zápisem na listinu UNESCO bychom nejen zviditelnili Znojmo, ale hlavně bychom ochraňovali něco unikátního, něco, co má nevyčíslitelnou hodnotu," řekl ČTK Vajčner.

Znovín se v minulosti o vinici musel soudit. V roce 2012 mu vlastnictví části vinice definitivně potvrdil Ústavní soud, když odmítl stížnost obce Podmolí, která Znovínu v roce 1995 prodala 6,5 hektaru vinohradu. O 12 let později nové vedení obce transakci zpochybnilo.

Firma na Šobesu vlastní 70 procent viničných tratí. Zhruba 1,5 hektaru vlastní ještě stát, ostatní jsou soukromníků. Celkem jde o téměř 12 hektarů vinic, které by měly být jako komplet v seznamu UNESCO. Podle Vajčnera na místě vznikají mimořádná vína. Lokalita je výjimečná podložím, které je skalnaté a mimořádně kyselé. "Unikátní je i mikroklima. Místo je obklopené lesy a je dost na severu. Víno má jiný charakter. Je hodně minerální, má takovou romantičnost," dodal Vajčner.

Filip Vrána

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů