Čtvrtek, 25. dubna 2024

Musíme obětovat hospodářský růst, abychom zabránili významným škodám, varuje IPCC

Musíme obětovat hospodářský růst, abychom zabránili významným škodám, varuje IPCC

Tempo růstu globálních emisí skleníkových plynů se v poslední dekádě 2000-2010 zvýšilo, a to i přes všechna dosud uplatněná opatření. Zabránit nebezpečným změnám klimatického systému a všech důsledků pro lidstvo s tím spojených je stále ještě možné, vyžaduje však radikální opatření, která zasáhnou do světové ekonomiky a omezí hospodářský růst. Dle 3. části nové zprávy Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) zaměřené na možnosti omezení změny klimatu by však náklady na odstranění škod při pokračování dosavadního vývoje byly ještě podstatně vyšší.

Klíčovými součástmi mitigačních strategií by měly být úspory energie v sektoru budov, dopravy a průmyslu a významné investice do energetické efektivity a čistých technologií pro výrobu energie. Pravděpodobně bude také nutné využít technologie na odstraňování uhlíku z atmosféry. Tato opatření budou mít další vedlejší pozitivní efekty, mezi které patří vyšší energetická bezpečnost, nová pracovní místa a zdravější ovzduší.

Světové antropogenní emise skleníkových plynů dosáhly v roce 2010 úrovně 49 mld. tun (v ČR 132 mil. tun), v období 2000-2010 rostly tempem 2,2 % za rok, zatímco v období 1970-2000 rychlostí 1,3 % za rok. Naplnění nejvíce ambiciózního scénáře, který předpokládá nepřekročení hranice oteplení 2 °C do roku 2100 ve srovnání s preindustriálním obdobím, povede dle propočtu odborníků k snížení celosvětové spotřeby o 3,4 % do roku 2050 a o 4,8 % do roku 2100 ve srovnání se scénářem bez opatření. Tento pokles odpovídá snížení růstu globální ekonomiky, který je očekáván mezi 1,6 % až 3 % za rok, o 0,06 procentního bodu ročně.

Všechny tři dosud vydané části 5. hodnotící zprávy IPCC v plném znění a v podobě shrnutí pro politické činitele jsou k dispozici v angličtině na stránkách IPCC zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů