Čtvrtek, 28. března 2024

Podpora mezinárodní spolupráce a chybějící expertízy v environmentální chemii

Z evropských strukturálních fondů je v centru RECETOX na Masarykově Univerzitě v Brně realizován projekt "RECETOX-NETWORKING" s podporou 26 milionů korun (OPVK - CZ.1.07/2.3.00/20.0053).

Podpora mezinárodní spolupráce a chybějící expertízy v environmentální chemii

Během tří let realizace projekt umožnil pozvat na do Brna více než 25 špičkových expertů z Evropy i celého světa (např. prof. J. Giesy, prof. A. Hontela a dr. T. Harner z Kanady; dr. M. Scheringer, dr. M. Suter, dr. F. Pomati ze Švýcarska a řadu dalších). Projekt dále podpořil 3 ročníky mezinárodních letních škol centra RECETOX včetně 10 dalších zvaných zahraničních lektorů a četné výjezdy pracovníků a PhD studentů na celkem 42 zahraničních stáží a kurzů. Navázané mezinárodní kontakty se daří zúročovat m.j. při přípravě aktuálně podávaných projektů z Evropského programu Horizon 2020 nebo Norských fondů.

Projekt také přilákal do RECETOX dva špičkové vědce a umožnil založení jejich pracovních skupin s expertízou, která dříve v ČR chyběla. Profesor Gerhard Lammel (dlouholetý pracovník Max Planck Institute v Německu) vybudoval na Masarykově univerzitě mezinárodní a mezioborový tým, ve kterém pracují studenti a post-doktorští pracovníci z Holandska, Řecka a Slovenska. Skupina vyvíjí globální modely migrace a chování persistentních látek v atmosféře. Výzkum je zásadní nejen z hlediska fundamentálního poznání, ale i v praxi, kde pomáhá předpovídat význam globální změny klimatu pro rizika chemikálií. Druhá nově vzniklá odborná skupina pod vedením Dr. Branislava Vrany (dříve působil m. j. v Anglii či Francii) vyvíjí moderní metody pasivního vzorkování vod a zkoumá ultrastopové hladiny chemikálií ve vodách ČR a Evropy jako jsou antibitiotika, léčiva, pesticidy ale také umělá sladidla jako cukraloza. Velkým úspěchem je 25 špičkových vědeckých publikací a také získání navazujících prostředků z fondů EU FP7, GAČR a dalších, které zajistí udržení nově vytvořených týmů a jejich expertízy v ČR.

Detailní informace o aktivitách a možnostech projektu jsou na http://www.recetox-networking.c.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů