Sobota, 20. dubna 2024

Fotbalem za recyklaci starých mobilů

Fotbalem za recyklaci starých mobilů

Mobilcup je výsledkem spojení neziskové organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem starého elektra, společnosti Samsung a Nadačního fondu Zelený život. Přihlásit se do turnaje v malé kopané může každý, na vítěze čeká zájezd na zápas Ligy mistrů.

"Lidem doma leží ladem až 8,5 milionu starých mobilů. Přitom drobného elektra se k recyklaci dostane jen sotva 25 %," vysvětluje Kristina Mikulová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL, jak se zrodila myšlenka uspořádat charitativní ekologický turnaj. Dodává, že recyklovat přitom lze až 80 % materiálů každého přístroje. Díky recyklaci se zabrání úniku škodlivých látek, mnoho užitečných látek lze naopak znovu využít a nemusí se tak vytěžit či vyrobit.

Princip turnaje Mobilcup je jednoduchý. Každý se může zaregistrovat s desetičlenným týmem na www.mobilcup.cz. Pak stačí nasbírat co nejvíce starých mobilů a objednat jeden ze svozů, které probíhají 26. května a 16. června. Deset nejlepších týmů postoupí do finálového turnaje, kde se utkají o zájezd na Ligu mistrů, fotbalové dresy, míče, zásoby piva nebo mobilní telefony. Vítěz se navíc utká s týmem hvězd, jako je Jakub Kohák, Zdeněk Grygera, Jaromír Blažek nebo Radoslav Kováč.

"Kromě toho, že lidé pomůžou životnímu prostředí díky recyklaci starých mobilů, podpoří také dobrou věc. Výsledkem turnaje totiž bude i půlmilionový dar Nadačnímu fondu Zelený život," říká Alena Šeredová, patronka charitativního projektu Gambrinus ligy. Ten byl zřízen zejména k zajištění sociálních, léčebných, sportovním, kulturních a jiných potřeb ohrožených dětí a handicapovaných osob.

Více informací je k dispozici na www.mobilcup.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů