Čtvrtek, 28. března 2024

Obchody s duší

Nakupování nemusí být jen každodenní stereotyp nebo nuda. Existují totiž obchody, do nichž je radost vstoupit...

Obchody s duší

Mají krásný interiér, specifický sortiment i nadstandardní servis majitelů, kteří si jejich otevřením splnili svůj sen. Najdete v nich originální módu, autorský šperk, lahodný čaj, voňavé koření, exotické pečivo, drahé kamení, repasovaný nábytek i kreativní hračky. Představujeme vám dvě desítky z mnoha povedených v Praze a Brně.

Praha

BŘEVNOVSKÝ BIOOSTRŮVEK
MojeBio
Bělohorská 219/117, Praha 6
www.mojebio.com

Místní sem chodí hlavně pro svoje "jako vždycky", ať už je to pečivo z celozrnné mouky, kváskový chléb, česká zelenina v biokvalitě, domácí vajíčka či kozí i kravské mléčné výrobky. Zákazníci z odlehlejších částí Prahy zase jezdí na Břevnov pro nepřekonatelné marmelády Blanky Milfaitové z Novohradských hor, oceněné několika medailemi na World's Original Marmelade Awards 2013.

"Jsou to výtečné marmelády, které v malém množství třeba po sto kusech vaří dvě paní doma v hrnci, žádná strojová výroba. Mají také perfektní kontrolu nad surovinami, jezdí samy sbírat ovoce do sadů a na plantáže," popisuje jedinečnost lahůdky majitelka obchodu MojeBio Veronika Hejnová. "Přesně to je důležité i pro mě - zakládám si na tom, odkud zboží je a jakým způsobem se vyrábí, jak žijí zvířata, soustředím se na složení. Když kupujícímu něco říkám, mám ověřené, že to tak skutečně je," dodává.

Je to právě věrná a spokojená klientela, díky které obchůdek už rok a půl prosperuje - právě spotřebitelé totiž vědí nejlépe, co chtějí. "Poslední dobou rozšiřuji sortiment hlavně podle toho, že někdo přijde a zeptá se, zda nemám nějakou biopotravinu, kterou ochutnal někde jinde po republice a teď ji marně shání. Já si pak výrobce vyhledám a oslovím," líčí majitelka.

VÝTVARNÉ KNIHKUPECTVÍ
Page Five
Veverkova 5, Praha 7
www.pagefive.com

"Se Štěpánem Soukupem se známe od střední školy a loni v létě nás napadlo, že bychom si zařídili malé nakladatelství spojené s knihkupectvím, v němž bychom nabízeli výtvarné publikace, které u nás nejsou k sehnání," vzpomíná na prvopočátek projektu spolumajitel knihkupectví Page Five František Kast. A doplňuje: "Fungujeme půl roku a teď jsme se dvoudílnou knihou Umělec, vila a bazén vrhli i do té vydavatelské činnosti. Je v ní 50 esejí českých výtvarníků, kteří mají co říci k problematice vysokoškolského vzdělávání. Druhá část, připojená k té první zipem, je katalog k výstavě Nad čarou."

Právě studentské téma je úzce propojené i s obchodem, který kromě zaměření na výtvarné publikace a periodika - včetně zahraničních - nabízí prostor studentům výtvarných oborů, aby tu prodávali své práce: malonákladové knížky, autorské tisky, sítotisky apod.

Do sortimentu ale patří také knihy (včetně dětských, v nichž je klíčová ilustrace) a papírenské zboží, jež zaujmou uměleckým pojetím, grafikou či použitým materiálem.

"Časem bychom chtěli dělat přednášky, každý měsíc tu míváme minivýstavu s vernisáží. Nejde ovšem jen o to, že poskytneme na 30 dní prostor někomu, kdo jinak nemá svá díla kde ukázat, ale o setkávání komunity lidí, kterým se takové věci líbí," říká František Kast, který spoluorganizoval také první ročník dubnového festivalu ilustrace LUSTR. Dalším edičním počinem PageFive tedy bude katalog, který nabídne rozhovory a eseje na téma ilustrace; pokud se formát osvědčí, měl by v budoucnu vycházet jako ročenka.

ZELENÝ BUTIK A KAVÁRNA V JEDNOM
Natálie Steklová Shop & Café
Jungmannovo náměstí 17, Praha 1
www.nataliesteklova.cz

Když si módní návrhářka Natálie Steklová přála místo pro svůj showroom, objevila v centru města kouzelný prostor ve 3. patře funkcionalistického Domu hudebních nástrojů s velkými prosklenými okny a terasou skýtajícími úchvatný výhled až na Petřín a Národní třídu.

"Okamžitě jsem se do atmosféry budoucího shop & café zamilovala a díky tomu zvládla náročnou rekonstrukci. Bar je vyrobený na míru z obytného přívěsu z 50. let, nábytek je vintage z indického trhu, použila jsem i staré úly," líčí Natálie.

Green concept store kromě jejích kolekcí oblečení z luxusních organických a veganských materiálů nabízí šperky českých designérů a biokosmetiku s holistickým přístupem k péči o pleť i aromaterapeutické parfémy.

"K pití mám mimo jiné i lokální speciální pivo Matuška, mošty a cidery od Pragomoštu, bílé víno a sekt od Krause; červené je argentinské, káva sicilská a koláče jsou maminčiny domácí," láká na promyšlený výběr návrhářka, kterou s trochou štěstí můžete potkat i za barem, kde občas sama obsluhuje.

Součástí místního programu jsou také koncerty, ranní kurzy jógy se snídaní, workshopy origami i vyšívání, divadelní představení i promítání filmů.

Vyšlapat do 3. poschodí se tedy rozhodně vyplatí. Velkým lákadlem je též Natáliina nová letní kolekce, která navazuje na jarní část (představenou už na podzim) a oplývá veselou barevností, kombinacemi vzorů i exotickými tisky.

V neděli 18. 5. proběhne Rozmarná jóga - odpoledne s jógou, čokoládou a bazarem. Chystá se také uvedení nové kolekce léto 2014 a oslava prvních narozenin shop & café.

VŮNĚ I CHUŤ DÁLEK
Prodejna U Salvátora
Náprstkova 2, Praha 1
www.prodejnausalvatora.cz

Prodejna U Salvátora slaví letos 45. výročí své existence a má za sebou bohatou historii: když ji roku 1969 v Mostecké ulici otevřelo družstvo Druchema, namísto záměru prodávat drogistické zboží se uchytil původně minoritní sortiment koření, jehož se na počátku 80. let ujala vedoucí obchodu Jana Velebilová. Ta po revoluci zachránila obchod před zrušením a převedla jej na sebe. Po několikerém stěhování se prodejna roku 1997 usídlila na stávající adrese. Na zákazníka tady dýchne atmosféra poctivých starých časů, čemuž napomáhá zejména dřevěné obložení interiéru i starožitná pokladna. A zcela určitě tu ucítí i vůně dálek. Vloni na podzim převzaly podnik dcery paní Velebilové, aby navázaly na tradici a kvalitu, kterou pětatřicet let garantovala jejich maminka.

"V jednodruhovém koření u nás seženete v podstatě vše - od vzácného šafránu, vanilky a kardamomu až po skvělý dvouletý kmín a několik druhů mleté papriky. Nabízíme také širokou škálu pepřů i široký sortiment sušených bylin - od estragonu až po majoránku," popisuje Irena Velebilová.

Proslulé jsou také zdejší originální směsi, například na čevabčiči, guláš, roštěnky, jehněčí, na saláty a na ryby, na přípravu paštik, do chleba nebo perníku. Najdete tu rovněž neobvyklé druhy solí, třeba růžovou himálajskou s obsahem železa nebo gurmánskou Cornish sůl. "Uspokojíme jak milovníky pikantních pokrmů, tak rodiče, kteří se snaží vařit zdravě a chutně pro své děti. A hlavně vám dokážeme poradit," uzavírá majitelka.

KOŽENÁ KLASIKA
Marlon
Dlážděná 1003/5, Praha 1
www.marlon.cz

Ne všechny ženy jsou přelétavé: některé z nich sní o kvalitní kožené kabelce s nadčasovým designem, již budou milovat ještě za několik let a která bude tou dobou stále věrně a nepoznamenána sloužit. Tuhle tužbu jim může splnit malý obchod s koženou galanterií a doplňky nedaleko Jindřišské věže.

"Nabízím kvalitní kožené doplňky za poctivou cenu, které nejsou z globálních a asijských trhů, nýbrž od osvědčených a tradičních regionálních, především českých výrobců a také z renomovaných evropských manufaktur. Prvořadá je u mě kvalita zpracování, servis zákazníkovi a nabídka zboží, které je sice klasické, ale stále módní," prohlašuje majitel prodejny Lubomír Dubovan.

Díky tomu se můžete spolehnout na odborné rady a doporučení ohledně péče o kůži, záruční i pozáruční servis. Záchranu tu najdete i v případě, že nastala potřeba "zrestaurovat" některé části koženého zboží zakoupeného jinde, kde vám však už nepomohou. Kromě kabelek pro ženy a tašek pro muže tu seženete prvotřídní opasky, luxusní rukavice Napa, peněženky a pouzdra, ale i deštníky a šátky.

A co by doporučil sám majitel? "Nedám dopustit na kožené rukavice z Dobříše. Je to výjimečný módní doplněk. Jsou elegantní, sexy a dají se nosit celý rok k jakémukoliv outfitu. Také mám radost, že od letoška budu exkluzivním prodejcem kožených kolekcí italské značky Mandarina Duck v ČR."

PAPÍROVÝ DRAK
Papelote
Vojtěšská 9, Praha 1
www.papelote.cz

Pro milovníky psaní, kreslení, čtení i krásných věcí je originální papírnictví, v němž papír není pouhým podkladem pro psaní, ale hmotou plnou chutí, vůní, zvuků i barev, už od roku 2010 oblíbenou zastávkou. Prodejna nabízí spoustu osobitých sešitů, bloků, diářů, balicích papírů, desek, penálů, textilních obalů na knihy, plstěných pouzder i dalších produktů, které jsou vyrobeny v Česku z ekologicky šetrných materiálů. Není tedy divu, že za rok 2011 obdržela cenu Czech Grand Design Obchod roku a místní zboží má svou oddanou klientelu.

"Dobře se prodávají sady sešitů a bloků s oblíbenou gumičkou na tužky. Populární jsou japonské MT pásy z rýžového papíru, které mají široké pole použití a vzbuzují v lidech chuť něco ozdobit. Zájem je také o limitované série, které se většinou rychle vyprodají," přibližuje Lenka Nádvorníková, brand manažerka Papelote.

Ke stávajícímu sortimentu se neustále přidávají nové nápady: "Právě v těchto dnech uvádíme do prodeje novou dopisní kolekci papelote:carta, která je výsledkem naší snahy o znovuoživení fenoménu korespondence v celé šíři - od obálek, dopisních papírů, pohledů a jejich hravých kombinací přes přání a sady komplimentek až k doplňkům jako blok na koncepty, tužky, nůž na dopisy či pouzdro na došlou korespondenci," dodává Nádvorníková.

V prostoru se také už druhým rokem pořádají nedělní dílny pro děti s ilustrátory: 18. 5. proběhne workshop s Annou Pleštilovou a 1. 6. dílna Michaely Kukovičové; další budou následovat po prázdninách.

RETRO BICYKLY NA MÍRU
Le Bikes
Viklefova 1, Praha 3
www.lebikes.cz

Le Bikes není ani tak obchod, jako spíš dílna - než se tam vydáte, je třeba se domluvit dopředu. Nejde totiž o pouhý prostor nákupu městských kol, na nichž se můžete snadno, ekologicky a stylově pohybovat po metropoli, nýbrž o místo, kde vám takový bicykl sestaví podle vašich představ. Majitel Vít Hloušek zahlédl před několika lety na internetu fotku s béžovým retro kolem a rozhodl se vyrobit si svépomocí podobné. A protože jeho stroj vzbuzoval zájem, opravil a přelakoval další staré kolo.

"Lidé si mohou na mých stránkách nebo přímo v dílně vybrat typ a velikost kola, pak se mohou rozhodovat ohledně barvy, gum, jestli chtějí chromované, nebo hliníkové ráfky, jaké upřednostňují sedlo, řídítka - ta kožená šiju sám," nastiňuje Filip Hloušek postup nákupu.

Kdo si doveze velociped vlastní nebo třeba po rodičích, ten si o něco sníží cenu, která se pohybuje kolem 4000-5000 Kč. "Může to stát od 2 do 15 tisíc, podle oprav a zejména úprav. Zákazníci buď už přesně vědí, co chtějí - to jsou typy lidí, kteří by nestáli o kolo, které si ,nevymysleli' sami. Nebo naopak kromě barvy vůbec netuší a potřebují si nechat poradit," popisuje renovátor starých kol.

Vzhledem ke svým zkušenostem ideálně zkoriguje představy příchozích tak, aby kolo bylo funkčním, uživatelsky příjemným a originálním kusem přesně podle jejich potřeb.

"Skoro každý by chtěl červené nebo krémové kolo, ale snažím se nabídnout varianty těch odstínů a součásti ve formě, která to ozvláštní, aby to nebylo všechno stejné. Také doporučuji kožená sedla Brooks, jsou zkrátka nejlepší."

DĚTSKÝ KOUTEK
Hračkotéka
Školská 34, Praha 1
www.hrackoteka.cz

Když se Jana Řehořková a její kamarádka Barbora Vignerová staly matkami, hledaly pro své děti kreativní, edukativní a hezké hračky. Zpočátku to nebylo jednoduché.

Našly je v zahraničí a začaly domů vozit své úlovky z Francie, Lucemburska, Maďarska, Nizozemska, Dánska. Brzy hračkami obšťastňovaly nejen své ratolesti, ale i potomky svých známých a nakonec založily internetový obchod.

"Po mateřské jsme řešily návrat do zaměstnání v neziskovkách, kde jsme pracovaly jako ergoterapeutky. Říkaly jsme si, že bychom mohly jít druhou stranou a práci handicapovaným neshánět, nýbrž rovnou nabídnout. Zažádaly jsme o příspěvek z evropského sociálního fondu a získaly dotaci na zařízení obchodu s hračkami, kde zaměstnáváme lidi se zdravotním znevýhodněním," líčí vznik prodejny spolumajitelka Jana Řehořková.

V březnu už to byl rok, co koncept z e-shopu přenesly i do kamenné prodejny.

"Nejvíc k nám chodí lidé, kteří chtějí něco pro mrňata od roku do pěti let, ale máme i kreativní sety pro starší děti, jež osloví zejména výtvarně založené nátury, protože nám záleží na tom, jak jsou hračky vizuálně pojaté. Největším bestsellerem jsou asi 'věže' francouzské značky Djeco - krásná edukativní pyramida z kartonových kostek, která trénuje i jemnou motoriku, a navíc je nesmírně odolná," prozrazuje Řehořková, která má většinu hraček "odzkoušenou" na vlastních dětech.

V prodejně nechybí ani hrací koutek, v němž se téměř každý měsíc konají nejrůznější hravé výtvarné workshopy, jejichž program je uveřejňován na webu.

OPRAVDOVÉ MASO
The Real Meat Society
Náplavní 5, Praha 4
www.trms.cz

Biomasna a řeznictví Michaely Jorgensen a Paula Daye, šéfkuchaře restaurace Sansho, je specifická z několika důvodů: spolupracuje pouze s malými chovy, které nechávají zvířata venku, neurychlují jejich růst a neoddělují mláďata od rodin. Další podmínkou je, aby zvířata šla na porážku "rovnou z pastvy" a nemusela na ni cestovat.

"Zvířata jsou sice chovaná na maso, ale to neznamená, že si jich nevážíme. Chceme jim dát dobrý život a milosrdnou smrt," říká Michaela Jorgensen a dodává, "lidé si neuvědomují, že v konvenčních chovech jsou zavřená v halách, kde pro sebe mají sotva metr čtvereční, a jsou krmena moučkou z modifikované sóji z Brazílie, kde se kvůli ní třeba vytěžuje deštný prales. Kdyby to věděli, tak by třeba i jedli méně masa, ale zato lepší - místo aby z lednice vyhazovali levnou šunku, která se jim zkazila." S respektem souvisí i zpracování: "Kupujeme celá zvířata - nic se nevyhazuje a je nutné umět s tím masem pracovat tak, aby se zužitkoval každý kousek od čumáku po ocas."

Maso se tu řádně dlouho odvěšuje a je připraveno uživatelsky příjemným způsobem: různé typy kotletek, velký výběr steaků, veliké pečeně pro pomalou domácí přípravu, proslulé jsou i místní hamburgery a klobásy podle původních receptur spolumajitele Paula Daye. "Nejsou v nich žádné uhličitany, éčka, samozřejmě do nich nedoplňujeme chleba ani vodu. Naše slaniny jsou dělané jen na soli. Proto k nám chodí třeba i maminky s dětmi nebo těhotné ženy, které si dávají pozor na aditiva v potravinách," vysvětluje majitelka.

KRÁLOVSTVÍ KAMENŮ
Mineralia
Havlíčkova 3, Praha 1
www.mineralia.cz

Megalomanská expozice v centru Prahy nabízí 1300 m2 plných drahých kamenů. V přízemí a prvním patře se rozkládá obchod, v němž si z jednotlivých minerálů nejrůznějších druhů, tvarů a velikostí v podobě sošek, dekorací, relaxačních kuliček v ceně od 20 Kč přes stovkové částky až k těm tisícovým může vybrat úplně každý. Je libo šungit s absorpčními schopnostmi, křišťálovou kouli, originální těžítko, půvabné acháty anebo nejrůznější zkameněliny? Druhé podlaží nabízí minerály zasazené do šperků a investiční zónu, kde jsou vystaveny pouze velmi specifické drahé kameny s certifikací, které se pořizují jako investice; odpočinout si můžete v extravagantní kavárně s deskami stolů vyrobenými ze zkamenělého dřeva. V placené suterénní části (vstupné 250 Kč a pro děti zdarma) mohou rodiče potomkům ukázat, jak kameny vypadají v surovém stavu, ale i nejrůznější speciality.

"Máme tu křišťálové drúzy o velikosti až několika metrů, tunovou křišťálovou kouli, úlomek meteoritu, který v roce 2013 poničil ruské město Čeljabinsk, zkamenělý zub mamuta nebo měsíční kámen, na který si můžete sáhnout," líčí ředitel společnosti Mineralia Marián Gajda. Podrobný komentář ke kterémukoli z exponátů si lze poslechnout u naučných obrazovek. Děti si užijí několikaminutové 4D kino a zejména jeskyni, která simuluje, jak suroviny vypadají ještě před vytěžením. Je v ní umístěna pět tun vážící ametystová geoda, zlatá žíla, turmalíny, akvamaríny a další drahé kameny. Nechybí ale ani zábavné atrakce jako krápníková sluj, permoník, zasypaný horník, nástěnné malby či "kostra tyranosaura".

STARÉ V NOVÉM
Nanovo
Kolbenova 34, Praha 9
www.nanovo.cz

Adam Karásek a Jiří Mrázek se znají už od základní školy, teprve Jiřího pobyt v Berlíně jim ale vnukl nápad, jak spolu rozjet podnikání, které by je bavilo i živilo. "Ve čtvrti Kreuzberg jsem narazil na pro mě nové obchody, kde prodávali krásný starý nábytek. Tak jsme se tu koncepci pokusili převézt do Prahy. Začali jsme pomalu nakupovat věci, ale trvalo ještě dva roky, než jsme začali i prodávat. Lidé nás mohli zaznamenat až tak před třemi lety," vypráví Jiří.

Jeho úkolem je vymýšlet konkrétní realizace a dávat jednotlivé kusy spolu s řemeslníky do původního stavu. Adam zase funguje jako nákupčí - hledač pokladů československého designu od 40. do 80. let 20. století po bazarech, bleších trzích i internetových aukcích. Ve svém studiu sice bývají každý den, návštěvu je ale lepší předem telefonicky domluvit. Aktuální nabídku najdete na jejich webu; lampičky a židle stojí většinou 2000-3000 Kč, křesla kolem 4000-6000 Kč (pokud jsou kožená, tak spíš 8000-9000 Kč), komody většinou od 5000 Kč výš. "Záleží na stavu a na tom, kolik jsme do toho investovali práce," objasňuje Adam. "Hezká, stará a dobře řemeslně vyrobená věc by měla být dražší než nová, protože už prokázala svou kvalitu, nadčasovost," dodává Jiří.

JAPONSKÁ PEKÁRNA
Hotaru Bakery
Ostrčilovo nám. 60, Praha
www.hotarubakery.com

V japonské kuchyni není pečivo zrovna na prvním místě, nicméně kvalita i důraz na maličkosti každodenního života ano. Když tedy Rie Inagakiová přesídlila do Česka, reagovala na stížnosti svých přátel, jimž nechutnaly místní pekárenské produkty. Mistryně pekařka a cukrářka, již její krajané nazývají umělkyní, si svou pekárnu zařídila v maličkém prostoru bývalé nuselské trafostanice, což rezonuje i s názvem Světluška (překlad Hotaru z japonštiny).

Japonskou řemeslnou pekárnu, která tu sídlí už dva roky, si ovšem oblíbili nejen příznivci exotických sladkostí, ale i obyvatelé z širokého okolí. Milovníci tradičních japonských pochutin tu najdou bochánky ze dvou druhů těsta s krustou z práškového zeleného čaje macha melon, sladkosti an pan či anmaki pie s pastou z fazolek adzuki, dobrůtku ringo pan ve tvaru jablíčka plněného dušenými jablky nebo želé vyráběné ze zdravých řas kanten s příchutí kávy, čaje, broskví či mrkve, které se v létě podává vychlazené jako zmrzlina.

Pekárna ale nabízí také varianty pečiva, na které už jsou konzervativní Češi zvyklí, jako bagetky, fougasse, epi, ale i různé druhy chlebů (obzvláště oblíbený je hutný toastový shokupan). Jen k jejich výrobě používá poctivé suroviny, vlastní technologické postupy, vyhýbá se umělým chemickým přísadám a občas je ozvláštňuje netradičními kombinacemi chutí (slaninová rolka se švestkami, sušenky s černým čajem, chléb se švestkami a pomerančovou kůrou atd.).

VINTAGE ELEGANCE
Scoro Coco
Štítného 6, Praha
facebook.com/SCOROCOCO

Před necelým rokem si dvě dámy, které jejich kancelářská práce v oboru zdravotnictví už nenaplňovala, otevřely obchod s vintage módou. Zatímco Jitka Šramotová pátrá po těch nejzajímavějších a nejkrásnějších šatech, kabátech, sakách, kloboucích a taškách, Hannah Saleh Gregori je stylistkou, návrhářkou i "oděvní záchranářkou", jež opraví a vylepší, co je potřeba. "Začaly jsme se škálou dámského oblečení, které nepodléhá módnímu diktátu, pro ženy s různým typem postavy. Všechny věci jsme opravovaly a čistily. Teď už jen nepřišívám knoflíky, ale modely něčím kreativně dozdobím - dodělám hrubou stavbu, kterou ozvláštním třeba i moderním prvkem nebo krajkou, sametem," vykládá Hannah Saleh. Vyrábí také stylové pánské kapesníčky, šály či ozdoby do klopy, neboť od Nového roku přidaly do prodeje také nabídku pro muže. Přesto občas musejí zákazníkům vysvětlovat, že vintage není second hand. "Kožená kabelka z roku 1950 je vlastně starožitná věc uvedená do perfektního stavu, něco originálního, zvláštního. Když s ní žena někam vyrazí, nikdo nebude mít totéž. My ji máme třeba za 500 Kč, ale někomu se to pořád zdá moc," říká Jitka Šramotová.

V obchodě vás obslouží samy majitelky, které umí tápajícího zákazníka nasměrovat, poradit mu a vyprávět příběh vybraného kousku. "Zakládáme si na tom, že když v kapse najdeme nákupní seznam, lístek do divadla, jízdenku, diář nebo hřebínek, jsme schopné zákazníkovi zprostředkovat i historii dané věci, která se tím vyjevuje," notují si obě. Pokud sháníte něco konkrétního, zapíší si vaše přání do notýsku, a když se jim v budoucnu podaří objekt vaší touhy "ulovit", dají vám vědět.

JEDNODUŠE ČAJ
Tea Mountain
Křižíkova 115, Praha 8
www.teamountain.cz

Vášniví pijáci čaje pravděpodobně znají Tea Mountain jako internetový obchod. "Původně jsme v roce 2004 začali s velkoobchodem, k němuž se přidal i maloobchodní e-shop," vzpomíná Martin Špimr. Jeho obchod s čajem a degustací se v pražském Karlíně objevil na konci loňského roku.

"Chyběl nám prostor, který by čaj servíroval a prezentoval jiným způsobem, než se to dělá v čajovnách. Čaj považujeme za stejně ušlechtilý nápoj jako třeba víno nebo kávu a vlastně mu škodí, že je u nás vnímán jako pití, které vyžaduje až nábožné soustředění," prohlašuje Špimr. Ve svém krámku se snaží tohle pojetí eliminovat, čemuž napomáhá i čistý design od A1 Architects: přirozeně vzdušný prostor plný dřeva, moderní, ale vycházející z tradic poctivé práce i materiálů.

"Prodáváme čaje z celého světa, ale zabýváme se hlavně himálajským čajem a specializujeme se i na čaje japonské, máme tu různé vítěze z japonských čajových soutěží. Když tu jednou byl zákazník z japonského ministerstva zemědělství a viděl naši nabídku, říkal, že tolik čajů v takové kvalitě se těžko sežene i v jedné čajovně v Japonsku," usmívá se majitel.

Každý čaj lze ochutnat z tradičních degustačních souprav a vyslechnout si k němu odborný výklad. Chystají se i větší degustace jarních sklizní himálajských a japonských čajů, konkrétní termíny najdete na Facebooku. "Srovnávací degustace jsou pro laika přínosnější, než když ochutnává čaje po jednom," láká Martin Špimr.

ČESKÝ AUTORSKÝ ŠPERK
Debut Gallery
Malé náměstí 12, Praha 1
www.debutgallery.cz

Kateřina Rezková vždy toužila pracovat s uměním, od původního nápadu galerie mladých umělců však nakonec přešla k autorskému šperku a designu. Její obchod v pražském historickém centru nabízí turistům hodnotnější alternativu ke klasickému suvenýru.

"Mohou si koupit něco originálního a lokálního, trvanlivou věc ovlivněnou prostředím, z něhož vzešla, kterou budou rádi nosit. Zároveň tak šíříme současný český design do zahraničí," říká majitelka. Šperky jsou nejpopulárnější zboží, protože při nákupu návštěvníků z ciziny hraje svou roli i váha a skladnost. Malá prodejní galerie ale nerezignuje ani na české klienty: "Zákazníkovi, který tuhle scénu už zná, se snažíme přinést něco nového, abychom tady neměli jen to, co už viděl na Designbloku nebo DesignSupermarketu. Kolekce spolu s autory dále rozvíjíme a snažíme se je motivovat k rozšíření navržených souborů."

Zajímavý je ale i výběr cizinců, kteří se s produkty českých umělců setkávají poprvé. "Bestsellerem je Zorya, hodně se prodává Janja Prokić, ale i Lucie Houdková, Kateřina Řezáčová a Klára Šípková," prozrazuje Kateřina, která prodává nejen zavedenou šperkařskou špičku, ale vítá i studenty, kteří jí donesou ukázky své tvorby.

ANALOGOVÉ FOCENÍ
Analogue
Vlašská 357/10, Praha 1
www.analogue.cz

Obchod a galerie pro příznivce analogového focení vůbec a lomografie především. V nabídce fotoaparátů najdete jak klasické a legendární kusy, tak nejrůznější současné vychytávky. Pořídíte tu též jednoduché dírkové komory, filtry, blesky i příslušenství a vyvolají vám všechny druhy filmů, případně tak můžete učinit i sami. Pokud totiž vaše bydliště neposkytuje pro takové aktivity prostor nebo nechcete vyvolávat v koupelně, můžete si v Analogue pronajmout temnou komoru s příslušenstvím. V místní galerii navíc pravidelně probíhají výstavy analogové tvorby.

PRO INSPIRACI

Ateliéry Bubenská 1
U zastávky metra Vltavská v Praze se v budově bývalých Elektrických podniků usadila spousta mladých českých designérů, návrhářů i šperkařů. Kromě toho, že tu najdete autory originální módy, designu i grafické tvorby na jednom místě, určitě potěší možnost nakupovat přímo od umělců.

KupBook
www.elpida.cz
Praktický koncept Centra Elpida nabízí přenosný antikvariát - box s knihami (1 ks za 20 Kč), který se objevuje v kavárnách po celé Praze, ale třeba i v Klementinu. Aktuální seznam prodejních míst najdete na webu, čerstvé informace o prodávaných knížkách zase na Facebooku.

Brno

ŽENSKÁ ELEGANCE V KRABIČCE
Punčochové zboží Dine
Brandlova 4
www.e-puncochace.cz

Co je na malém krámku s punčochovým zbožím výjimečné? Punčochy všech možných barev se dají koupit i jinde, ale právě tady jsou prodavačky ochotné v klidu roztrhnout obal, navléct punčošku na ruku a trpělivě nabízet vzory, typy, velikosti podle přání i pozadí zákaznice.
Je fajn, když v obchodě potkáváte pořád ty samé tváře. Prodavačky mají v krabicích vždy nějaký pruhovaný nebo puntíkovaný kousek snů. Jestli potřebujete zvednout sebevědomí, vydejte se sem. Popovídáte si, dostanete slevové razítko za věrné služby a odnesete si ženskou eleganci v krabičce. Zkrátka malý ženský budoár.

ATELIÉR PLNÝ ROSTLIN
Květinářství Rosebud
Gorkého 4
www.rosebud.cz

Romantické květinářství, kde pokocháte oko, získáte inspiraci a odcházet budete s kyblíkem bylin nebo nevšední vazbou ke každé příležitosti. V obchůdku Rosebud voní tradičně květiny a překvapivě zpívají v kleci malí ptáčci.

Jiný je v tom, že celý krámek spíš než klasické zahradnictví připomíná návrhářský ateliér plný rostlin. Zároveň je toto místo dobrá "dárkárna". Můžete si kromě kytice vybrat i překvapení pro své blízké nebo stylový doplněk do bytu.

Každá cedulka na zdi i u květináčů je malým výtvarným dílem i povzbuzením. "Usmívej se," píšou na jedné z nich. Majitelka Markéta v klidu počká, co si vyberete, a umí uvázat nevšední kytici. I obyčejné zelené lupení promění v originální dekoraci.

PŮJČTE SI SAKO ČI SUKNI
Reparáda
Jaselská 17
www.reparada.cz

Reparáda je unikátní a originální půjčovna oblečení k běžnému nošení. Majitelky Kateřina a Markéta vymyslely způsob, jak odít sebe i zákaznice do nového a neutratit majlant. Inspiraci našly v Barceloně, Berlíně a dalších městech, kde potkávaly stylově oblečené obyvatele. Zaplatíte měsíční předplatné nebo jednorázový poplatek, vyberete originální sukni nebo neobvyklé šaty či kabelku, uděláte parádu a za týden se vrátíte pro nový kus. Na stojanech visí i designová tvorba progresivních módních návrhářů. Každá návštěva Reparády je malým dobrodružstvím, protože šatník se každý den mění.

Nějaké to peří do vlasů nebo korálky na krk či náušnice si můžete u pultu i koupit. Velmi inspirativní a elegantní je i oblečení dam, které s vámi designové výpůjčky řeší. Teď frčí puntíky a padesátá léta! Reparáda je i místem k setkání a zároveň slouží jako tvůrčí ateliér a sdílená kancelář.

VOŇAVÁ OÁZA
Preclík
Gorkého 4, tel: 608 636 568
facebook.com/preclik

Malá a roztomilá brněnská svačinárna. Romantická a voňavá oáza v uspěchané době. To je malé pekařství Preclík, kde koupíte mimo jiné kváskové pečivo z Bílovic a do tašky strčíte obloženou housku na později. Můžete si koupit chléb, placku, plněný koláč, loupák i barevnou francouzskou makronku. Stejně jako vedlejší květinářství Rosebud je i Preclík inspirativním místem, kde je vkusný a promyšlený každý detail, cedulka či uvázaná mašle na košíku. Dobré místo, když si potřebujete spravit chuť a náladu.

ÚSMĚV K PAŠTICE
Koloniál
Gorkého 5
www.kolonialbrno.cz

Sympatické potraviny pro zákazníky, kteří rádi znají původ surovin, z nichž vaří. V Koloniálu se dá sehnat skvělá paštika a k papírovému pytlíku s nákupem vám přidají úsměv i hezké pozdravení a rozpovídají se o kozích sýrech.

BAREVNÁ ZMRZLINA
Cukrárna Tutti Frutti
Jiráskova 1a
facebook.com/cukrarna-tutti-frutti

Cukrárna Tutti Frutti je na strategickém místě v blízkosti parku na Obilním trhu - takže můžete s dětmi na houpačky a potom rovnou na zmrzlinu.

Obsluha má na sobě pestré barevné zástěrky a usmívá se, i když je fronta až na chodník. Pokud se stanete jejich fanoušky na Facebooku, nalákají vás vtipnými komentáři i svéráznými fotografiemi.

PROGRESIVNÍ POKOJÍK
Butik Pokojík
Smetanova 45
www.pokojik.com

Když nevíte co na sebe, když se oblékáte nevšedně, když chcete dárek nebo toužíte po inspiraci. Butik Pokojík návrhářky Andrey Lojkáskové je místo, kde lze dobře sledovat, jak a co šije a nosí progresivní generace.

Můžete zde koupit originální oblečení známých nekonfekčních značek, kabelky i doplňky do interiéru. Otevřeno je každý všední den odpoledne. Dejte si espreso v okolí a vydejte se do obchodu se stylovou výlohou. Pokojík je malý, svůj, vždy šik a napřed.
Útulné a trendy útočiště nejen pro ženy není v centru Brna, přesto je in a uprostřed dění.

AUTOR: Šárka Nováková
AUTOR: Julie Kalodová

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů