Pátek, 29. března 2024

Největší zastoupení má v biopotravinách kojenecká a dětská výživa

Největší zastoupení má v biopotravinách kojenecká a dětská výživa

Nabídka biopotravin v maloobchodních řetězcích se neustále rozšiřuje. Zákazníci mohli v září 2013 vybírat z 2 809 položek. Oproti lednu 2009 nabídka vzrostla o 88 procent. Vyplývá to z Analýzy vývoje nabídky biopotravin v maloobchodních řetězcích a jejich cen v letech 2009 až 2013. Ta byla vypracována na základě výstupů BIOmonitoru agentury Green marketing zahrnujícího data z 12 maloobchodních řetězců.

Během uvedených let se rozšířila nabídka trvanlivých i čerstvých potravin v biokvalitě. Například biomaso, které nyní nabízejí všechny hypermarkety i supermarkety, bylo dříve na pultech výjimečně. Zákazníci už také nemusejí v prodejnách hledat biopotraviny ve speciálních regálech pro zdravou výživu, protože už jsou přímo u svých výrobkových kategorií, případně na obou místech zároveň. Nejdůležitější kategorií zůstává kojenecká a dětská výživa, která se na celkové nabídce podílí zhruba 24 procenty. Do této kategorie spadají nejen přesnídávky nebo náhradní mléčná výživa, ale také kaše, maso, zeleninové příkrmy, nápoje, sušenky či oplatky.

Pokud jde o vývoj cen, u některých biopotravin, jako je mléko, máslo a jogurt, se během let téměř nezměnily. Naopak ceny rostou u biovajec a biomrkve. Stejně jako u kuřecího masa, a to kvůli chybějící konkurenci.

Ze srovnávání cen biopotravin a běžných potravin vyplynulo, že například u mléka nebo jogurtů hraje větší roli typ obalu, než to, zda je to bio. Nejdražší jsou mléka i jogurty ve skle. Do dražší cenové kategorie jednoznačně patří biomásla. Je nezbytné vždy srovnávat biopotraviny se srovnatelným běžným výrobkem, nikoli s jeho nejlevnější variantou.

Vyšší cena biopotravin je pravidelně uváděna v rámci šetření mezi spotřebiteli jako jedna z největších překážek nákupu, a tím i rozvoje trhu s biopotravinami. Mezi hlavní důvody, proč jsou biopotraviny dražší, je, že se vyrábějí v menších objemech než klasické potraviny. Proto se zvyšují náklady na jednotku produkce. Pokud se ale biopotraviny vyrábějí v dostatečných objemech, cenový rozdíl se snižuje, případně není žádný. Například u biojogurtů je jejich cena v současné době srovnatelná s cenou klasických jogurtů stejné kategorie. Stejně tak už se cena biomléka přibližuje ceně klasického mléka. V biopotravinách je také méně přídatných látek, tzv. éček, které snižují cenu klasických potravin. Aroma jahody je vždy levnější než jahoda skutečná.

Podrobné informace jsou v příloze Analýza vývoje nabídky biopotravin v maloobchodních řetězcích a jejich cen v letech 2009 až 2013.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů