Úterý, 23. dubna 2024

Dobrovolníci po celé ČR budou uklízet své okolí i černé skládky

Dobrovolníci po celé ČR budou uklízet své okolí i černé skládky

Proti černým skládkám se zaměřila dobrovolnická úklidová akce nazvaná Ukliďme Česko, která dnes vrcholí na mnoha místech republiky. Pořadatelé chtějí přimět občany k uklízení svého okolí a hlavně upozornit na dlouhodobě neřešený problém černých skládek. Inspirovali se ve známé mezinárodní akci Let's Do It!, která se pořádala ve více než 100 zemích za účasti 8,5 milionů dobrovolníků.

Města a obce budou mít zároveň příležitost uklidit černé skládky na svém území během jednoho dne i s pomocí dobrovolníků. Pokud by se skládka včas neodstranila, mohla by se rozrůstat, což by zvýšilo i budoucí náklady na její likvidaci. Součástí akce je i projekt www.zmapujto.cz, za dva roky v něm bylo nahlášeno více než 3000 černých skládek.

Do akce se přihlásily téměř tři stovky organizátorů a přes tisíc dobrovolníků, kteří uklízejí v místě svého bydliště nebo sídla své firmy. Mohou uklízet i černé skládky, které se zobrazují na elektronické mapě. Organizují se i přes sociální síť Facebook.

Do projektu se zapojily také odpadové firmy. Nabízejí například výhodnější svoz odpadu, nebo mimořádné slevy z cen na skládkách za uložení odpadů sebraných v rámci akce či levnější přistavení velkoobjemových kontejnerů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů