Čtvrtek, 18. dubna 2024

Teplou Vltavu na Šumavě splula již více než stovka lodí. Registrovaných je téměř tisíc

Teplou Vltavu na Šumavě splula již více než stovka lodí. Registrovaných je téměř tisíc

Deštivé květnové počasí nahrálo vodákům na Teplé Vltavě. Během sedmi dní splul úsek v rámci Národního parku Šumava více než 120 registrovaných lodí. Zájem o splouvání je v této chvíli o něco vyšší než loni. Registrovaných je již téměř tisícovka. Jednoznačně vedou prázdninové termíny.

Už více než sto dvacet lodí splulo od začátku května Teplou Vltavu ze Soumarského mostu do mostu u Pěkné v Národním parku Šumava. V květnu se regulovaný úsek splouvá pouze o víkendech a státních svátcích. Pokud hladina neklesne pod 50 centimetrů. Pak je splouvání z důvodu ochrany přírody zakázané.

"Po suché zimě vodákům výrazně pomohlo deštivé květnové počasí. Splouvalo se zatím po všechny povolené dni, mimo 1. května, kdy hladina vody klesla čtyři desetiny pod hranici 50 centimetrů. Nejvíce lodí - celkem padesát vyrazilo na Vltavu minulou sobotu - 10. května," uvádí Zdenka Lelková, manažerka pro regionální vztahy Správy NP a CHKO Šumava.

Další vodáci přibydou o víkendu. Celý týden pršelo. Proto se hladina vody drží vysoko nad hranicí pro splouvání, pohybovala se okolo 70 centimetrů. "V tuto chvíli už je na víkend registrováno šedesát lidí. Další budou samozřejmě ještě přibývat," doplňuje Zdenka Lelková. Registrovaná loď platí za splutí 300 korun, na místě poplatek narůstá o dvě stovky.

Správa NP a CHKO Šumava spustila registrační systém pro splouvání Teplé Vltavy 10. dubna. Od té doby si svůj termín zamluvilo už více než tisíc lidí. Od května do konce října je Vltava splavná z Lenory až do Nové Pece. "V úseku Soumarský most - Pěkná protéká v některých částech 1. zónou Národního parku Šumava. Proto zde podle Návštěvního řádu platí registrace lodí při výšce hladiny řeky, jak v rozmezí 50-61 cm, tak i při vyšším stavu vody," vysvětluje Václav Braun, vedoucí odboru státní správy Národního parku Šumava.

Počet lodí, které tu smějí každý den splout je kvůli ochraně unikátní přírody regulovaný do nejmenších detailů - jeho pravidla musí určovat Návštěvní řád Správy NP a CHKO Šumava, který platí druhým rokem a na dobu neurčitou.

Od června se pravidla pro splouvání částečně mění. Splouvat se smí každý den. V nejběžnějším případě, kdy se hladina pohybuje na hranici mezi 51 a 61 centimetry může vyrazit až devět skupinek po sedmi lidech. Každý den se splouvá 12 hodin - od osmi ráno do osmi do večera.

Poslední vyplutí z registračního místa na Soumarském mostě je možné v 16 hodin. V řadě případů je splouvání Vltavy možné jen v doprovodu akreditovaného průvodce.
Vybraná varianta pro splouvání, byla Odborem životního prostředí, zemědělství a lesnictví Krajského úřadu Jihočeského kraje vyhodnocena, jako varianta bez významného vlivu na životní prostředí. Pravidla doporučil autorizovaný posuzovatel, který musel vypracovat zákonem požadované posouzení.

Vltava na území Národního parku Šumava

Část řeky Borová Lada - Polka, není regulována výška hladiny ani počet lodí. Splouvání je zde povoleno od 15.03. do 31.05 o sobotách a nedělích od 8.00 do 18.00 hodin z důvodů vyšší hladiny vody po jarním tání. V ostatních měsících je zde vody nedostatek, tak jako na všech horních částech horských řek.

Část řeky Polka - Lenora leží v CHKO a úsek není nijak omezován

Úsek Pěkná -Nová Pec má částečné omezení, časové od 01. 05. do 31.10., od 8:00 - 20:00 hodin . Počet lodí, časový harmonogram a výška hladiny nejsou nijak omezeny

Od 10.dubna 2014 je spuštěna registrace pro splouvání Teplé Vltavy v úseku Lenora - Soumarský Most a Soumarský Most - Pěkná. Zde platí zvláštní podmínky uvedené v Návštěvním řádu

Úsek Lenora - Soumarský Most je splavný od 01.05. - 31.10., od 8:00 - 20:00 hodin a výška hladiny je limitována od minimem 45 cm (dle vodočtu Soumarský most). Počet lodí není omezen, časový harmonogram není stanoven.

Některá pravidla pro splouvání

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů