Středa, 24. dubna 2024

Staré elektro už recykluje každý osmý hasičský sbor

Staré elektro už recykluje každý osmý hasičský sbor

Už přes 950 sborů dobrovolných hasičů (SDH) z celkového počtu 7781, které v České republice působí, se zapojilo do ekologického projektu Recyklujte s hasiči. Ten nyní vstupuje do svého čtvrtého ročníku.

Nejsilnější zastoupení mezi registrovanými sbory má kraj Středočeský s 16 % (143 SDH), následuje kraj Vysočina (12 %, 106 SDH) a kraj Jihočeský (11 %, 103 SDH).

Prostřednictvím hasičů se dostalo k recyklaci už na 3500 tun vysloužilých spotřebičů. Projekt spustil v roce 2011 kolektivní systém ELEKTROWIN, od roku 2013 se na organizaci podílí také kolektivní systém ASEKOL.

Na odměnách, které z projektu hasiči získávají na základě množství shromážděného elektra, už bylo za dobu trvání programu vyplaceno 5 788 000 korun. Průměrně tak každý hasičský sbor obdržel 6500 Kč.

Na obzoru je sbor s číslem 1000

"Očekáváme, že počet zaregistrovaných hasičských sborů letos dosáhne tisícovky a množství spotřebičů, které se i díky nově zapojeným hasičům podaří vysbírat, se vyšplhá na 1900 tun," říká Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu.

Za rok 2013 předali hasiči k recyklaci 1634 tun spotřebičů, což představuje dosavadní rekord. V roce 2011 projekt začínal s 633 tunami, o rok později vysbíraných spotřebičů přibylo na 1182 tun.

Jen za březen 2014 hasiči vysbírali 101,61 tun starého elektra, což oproti stejnému měsíci loňského roku znamená navýšení o 59,4 %.

Nejaktivnější jsou hasiči z Milínova

Nejaktivnější ze všech je zatím Sbor dobrovolných hasičů z Milínova v okrese Klatovy. Ten dosud uskutečnil 24 svozů. Do projektu se naopak zaregistrovalo i 109 sborů, které zatím spotřebiče sbírat teprve začínají a konkrétní výsledky ještě nevykázaly.

"Jaro je ale obdobím vyklízení sklepů, garáží, půd a dalších skrytých zákoutí, takže tento počet se určitě brzy výrazně sníží," je přesvědčena Kristina Mikulová, manažerka odděleníPR a marketinguASEKOLu.

"Program Recyklujte s hasiči má naši plnou podporu," potvrzuje mluvčí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Josef Nitra. Svěřuje se také, že se do něj zapojil i osobně prostřednictvím SDH Zličín, když odevzdal starou lednici a mrazák. "Věřím, že to je nejlepší cesta, jak ekologicky zlikvidovat spotřebiče, které nám už dosloužily," vysvětluje Nitra.

Zaregistrovat se může každý sbor

Princip programu a podmínky účasti v projektu jsou jednoduché. Sbor dobrovolných hasičů zorganizuje sběrnou akci a za vysloužilé elektrospotřebiče obdrží finanční odměnu. Zúčastnit se mohou všechny sbory dobrovolných hasičů. Stačí se zaregistrovat, nejlépe prostřednictvím portálu www.recyklujteshasici.cz.

Sběru podléhají malé i velké domácí spotřebiče, zjednodušeně řečeno vše, co lze zapojit do zásuvky, nebo co funguje na baterie.

Nadále funguje také bezplatná infolinka projektu na telefonním čísle 800 320 010. Od 1. 1. 2014 byla navíc prodloužena její provozní doba. Od pondělí do pátku zde získáte odpovědi na své dotazy vždy mezi 08:00 - 15:30.

Celkové množství svezeného elektrozařízení v tunách

2011

633 (430 SDH)

1,27 t / SDH

2012

1182 (645 SDH)

1,81 t / SDH

2013

1634 (862 SDH)

1,89 t / SDH

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů