Čtvrtek, 28. března 2024

Moldavské zemědělství - ovoce, zelenina i vlašské ořechy

Moldavské zemědělství - ovoce, zelenina i vlašské ořechy

Moldavské zemědělství bylo vystaveno dopadům vyplývajícím z několikaletého ruského embarga na dovoz vína a dalších zemědělských produktů z Moldavska z r. 2006 a několika (periodickým) krátkodobým, většinou politicky motivovaným, ruským zákazům dovozu hlavně vína, katastrofálního sucha v roce 2007 (pojem "katastrofální" je používán v mezinárodní klasifikaci sucha FAO OSN v případě, jeli suchem postiženo 80% a více orné půdy dané země) rozsáhlých záplav v roce 2008. V létě 2012 se země opět potýkala s velkým suchem, které negativně ovlivnilo sklizeň různých plodin v rozsahu 10-50% a od 11.9.2013 zavedla RF znovu zákaz dovozu na moldavskou produkci vína a koňaků, který doposud trvá.

Podíl zemědělství na tvorbě HDP od r. 2005, kdy představoval 15,5 %, postupně klesá a několik let se pohybuje na úrovni 12 - 13 %. V roce 2009 se dostal pod hranici 11 %, v roce 2011 potom dosáhl už 13,64 %, 11,58 % v roce 2012 a 12,2 % v roce 2013. V běžných cenách dosáhla zemědělská produkce v roce 2010 hodnoty 19,9 mld. MDL, 22,6 mld. MDL v roce 2011, 19,9 mil. MDL v roce 2012 (propad v důsledku sucha) a znovu růst na 24,4 mil. MDL v roce 2013. Podíl rostlinné výroby činní cca 2/3.

V soukromých rukou je 1.84 mil. ha (65 %) orné půdy. Chaotická privatizace vedla k rozdělení pozemků do proporcí problematických pro efektivní obdělávání. Řada velkých kolchozních nebo sovchozních hospodářství byla v první polovině 90. let rozparcelována na jedno a více hektarová hospodářství. Technika je obecně zastaralá a často nevhodná pro místní podmínky. Asi 40 % půdy není obděláváno vůbec, protože vlastnící jsou za výdělkem v zahraničí nebo jim to stáří, zdravotní stav či hlavní zaměstnání neumožňuje.

Hlavními pěstovanými plodinami jsou ovoce (zejména vinná réva a jablka, dále pak meruňky, broskve, třešně, višně, švestky) a zelenina, obilí, kukuřice, luštěniny, slunečnice, tabák a cukrová řepa. Významnou exportní položkou jsou také loupané vlašské ořechy. V živočišné výrobě se chová nejvíce drůbeže a ovcí, dále vepřů, hovězího dobytka a koz. Hlavními produkty živočišného původu jsou mléko, vejce, maso a zejména vlna.

Překvapivý je poměrně vysoký dovoz potravin včetně produktů zde přebytkově pěstovaných. Ten souvisí s místní kvalitou a dodržováním či nedodržováním fytosanitárních a jiných norem okolního světa. S udělením Moldavské republice obchodního režimu ATP (autonomní obchodní preference) umožňuje MD vyvážet do EU i citlivé obchodní položky v případě, že budou / jsou plněny nezbytné fytosanitární podmínky. U řady plodin se v letech 2009 a 2010 již dařilo exportní kvóty čerpat (víno - 99.98%; kukuřice - 99,42%; pšenice - 100%; bílý cukr - 88,77% a ječmen - 87,06%), ale vzhledem ke zvýšení kvót např. v roce 2011 Moldavsko kvótu na vývoz vína nevyčerpalo. Dalšími faktory jsou m. j. nedostatek zpracovatelských kapacit (včetně mrazíren, výroben ovocných nápojů apod.) a politika velkých nadnárodních obchodních řetězců.

Údaje o zemědělství a dalších odvětvích lze najít buď na webových stránkách statistického úřadu anebo ministerstva zemědělství - www.maia.gov.md, www.statistica.md

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů