Čtvrtek, 25. dubna 2024

Inspekci životního prostředí klesá rozpočet a ubývají zaměstnanci

Inspekci životního prostředí klesá rozpočet a ubývají zaměstnanci

Pokud by se nadále snižoval rozpočet České inspekce životního prostředí (ČIŽP), musela by omezit svou činnost. Novinářům to dnes řekl ředitel ČIŽP Jan Slanec. V posledních dvou letech rozpočet inspekce klesl o více než 20 procent, ubývá také zaměstnanců, dodal. Ministerstvo životního prostředí, jehož je ČIŽP rezortní organizací, se situací zabývá.

Zejména ve velkých městech je pro ČIŽP těžké si kvůli neatraktivním platovým podmínkám udržet vyškolené zejména mladé inspektory. Až 70 procent zaměstnanců ČIŽP je tak starších 40 let. Průměrný plat zaměstnance, z nichž většina jsou vysokoškoláci, se pohybuje kolem 26 tisíc korun. Hlavně v Praze a Brně tak ČIŽP nemůže podle Slance konkurovat pracovním nabídkám soukromých firem.

Vedení inspekce usiluje o to, aby se snižující rozpočet nedotkl kontrolní činnosti. O zlepšení situace s MŽP jedná. "Předpokládáme, že v rámci možností omezeného rozpočtu MŽP bude práce České inspekce životního prostředí zohledněna," řekl ČTK Slanec.

"Informace o tom, že ČIŽP by mohla být financována více máme a zabýváme se tím. Rozpočet na rok 2014 je v této chvíli uzavřen a v této chvíli nechceme předjímat, jaký bude rozpočet na 2015. Teprve až koncem června obdržíme od MF návrh celkových financí pro náš resort," reagovala na dotaz ČTK Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva. MŽP v současné době prý připravuje koncepční změnu řízení svých resortních organizací včetně ČIŽP. "Jejím cílem je zvýšit motivaci a stabilizaci zaměstnanců resortu," dodala.

Problémem jsou pro inspekci především klesající výdaje na opravy a udržování majetku a vzdělávání zaměstnanců. Za posledních pět let se snížily o více než polovinu. Pokles výdajů na vzdělávání je podle Slance špatný i vzhledem k tomu, že právě inspektoři se musí kvůli měnícím se právním předpisům a evropským nařízením stále vzdělávat.

ČIŽP vydává pokuty a zároveň spravuje poplatky za spodní vodu, ale není jejich příjemcem. Díky pokutám a poplatkům státní pokladna získá ročně 1,7 miliardy korun. Výše pokut u některých přestupků vzrostla o 50 procent.

Například loni v oblasti ochrany lesa uložila ČIŽP pravomocné pokuty ve výši 21 milionů korun, což je nejvíce za dobu působení ČIŽP. Letos se chce více zaměřit na nezákonné těžby a poškozování lesa spárkatou zvěří.

Rozpočet na běžné výdaje ČIŽP činil v roce 2006 téměř 73 milionů korun, v roce 2010 to bylo 66,6 milionu s 638 zaměstnanci a loni klesl na téměř 54 milionů s 571 zaměstnanci. K 1. lednu loňského roku na pokyn bývalého vedení ministerstva s exministrem Tomášem Chalupou (ODS) se snížil počet zaměstnanců o deset procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů