Úterý, 16. dubna 2024

Ústecký kraj žádá, aby provoz lihovaru byl bez zápachu

Ústecký kraj žádá, aby provoz lihovaru byl bez zápachu

Ústečtí krajští radní požadují, aby nový majitel zkrachovalého lihovaru v Trmicích u Ústí nad Labem zaručil, že provoz nebude provázet zápach. Právě puch a hluk obtěžovaly obyvatele v době zkušebního provozu před sedmi lety. Hejtman Ústeckého kraj Oldřich Bubeníček (KSČM) dnes novinářům řekl, že rada požaduje dopracování předloženého oznámení o úpravách průmyslového lihovaru.

Lihovar nechala postavit společnost PLP, ale za čtyři roky se jeho dluhy vyšplhaly na 1,5 miliardy korun. Nikdy nepřekročil rámec zkušebního provozu. Za 200 milionů korun ho koupila společnost Liberta Energy poté, co v roce 2011 poslal soud zkrachovalý lihovar do konkurzu.

Krajský úřad nyní posuzuje záměr investora. "Rada Ústeckého kraje požaduje, aby předložené oznámení bylo dopracováno tak, aby mohlo nahradit dokumentaci. Zprůhlednit je třeba zejména pachovou studii, která neuvádí zřetelně z jakých vstupních dat bylo vycházeno a jaké jsou záruky dodržování emisních limitů," píše se ve zprávě po zasedání radních.

"Jednali jsme s novými majiteli a upozornili je na to, že naší základní podmínkou je, že provoz nesmí mít vliv na okolí. Pokud by tomu tak bylo, nemohli bychom brát na zřetel ani už vložené investice do modernizace výroby," řekl Bubeníček.

Nový majitel chce do výroby investovat několik set milionů korun a zaměstnat by podle informací hejtmana mohl až 400 lidí. Před uzavřením v lihovaru pracovalo 99 lidí.

V oznámení k záměru chybí dále podle radních zhodnocení rizika nakládání s pachově zatíženým materiálem v případě havárie. Lihovar by při plné kapacitě mohl vyrábět až 80.000 litrů biolihu ročně. Biolíh chce vyrábět z obilí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů