Pátek, 29. března 2024

Newsletter Chytrá energie - květen 2014

Newsletter Chytrá energie - květen 2014
Energetická politika

Zero Carbon Britain

Zero Carbon Britain, vědecky podložený dekarbonizační scénář zpracovaný Centrem alternativních technologií (CAT) z Walesu, představil v dubnu na několika místech v ČR jeden z jeho klíčových autorů, Tobi Kellner. Scénář reaguje na poznatky vědy o klimatické změně a řídí se fyzikálně realistickým pohledem a ne tím, co se dnes zdá být politicky přijatelné. Snižuje emise skleníkových plynů až k dosažení nulové bilance, kterou klade orientačně do roku 2030.

Čtěte dál
Obnovitelné zdroje

Větrná a solární elektrárna v jednom? Už brzy realita

Solární elektrárny nefungují, když nesvítí slunce, větrné zas tehdy, když nefouká. Svýcarská firma Anerdgy chystá řešení: solárně-větrnou elektrárnu, kterou bude možné umístit na střechu budovy. Převratná technologie se jmenuje Windrail a její autor a zakladatel Anerdgy Sven Kohler ji chce uvést na trh příští rok. V ideálním případě má zařízení pracovat 330 dnů v roce, v nejhorším pak 220.

Čtěte dál
Energetická
            efektivita

Nová zelená úsporám potřebuje více peněz

Od začátku dubna je pro majitele rodinných domů otevřen program Nová zelená úsporám. Dotace na zateplení nebo nákup nového kotle jich dostane zhruba deset tisíc. K využití potenciálu úspor v budovách, jak ho odhadují odborné studie, bude ovšem třeba dlouhodobě zajistit stabilní podporu zateplování s výrazně vyšším rozpočtem, než je stávajících 1,9 miliardy korun na rok.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Konec snů o nových jaderných reaktorech

Tendr na nové temelínské reaktory dle předpokladů skončil, protože ČEZ nezískal příslib veřejné finanční podpory. Je to dnes běžný případ. Jaderná energetika ve světě vyklízí své dřívější pozice, počet reaktorů i jejich globální výkon klesají. Na otevřeném energetickém trhu nemají nové jaderné elektrárny šanci proti jiným zdrojům. Limity jaderné energetiky jsou dány zejména růstem investičních nákladů, potřebou zvyšování bezpečnosti, tlakem na vyšší odpovědnost za jadernou škodu i alternativami přinášejícími stále levnější elektřinu.

Čtěte dál
Ropná problematika

Drahá a nekvalitní

Až do nedávna ropné společnosti tvrdily, že komerční těžba v Arktidě je nevyhnutelná. Nyní to nevypadá zdaleka tak růžově. Příprava projektů se protahuje a prodražuje, firmy jsou nuceny přehodnotit své plány. Analytici navíc varují, že pokračující krize na Ukrajině může ohrozit snahy západních ropných podniků pustit se do těžby v Arktidě prostřednictvím společných podniků s ruskými firmami jako je Gazprom nebo Rosněfť. Shell má takovou dohodu s Gazpromem, ale akcionáři se začínají ptát, zda jsou tyto firmy schopny zajistit bezpečnost těžby.

Čtěte dál
Klima

Omezit globální oteplení pod 2°C je stále možné

Stále ještě máme možnost udržet oteplení pod 2 stupni Celsia, současně však na zavedení adekvátních opatření máme velmi málo času. Tak by se dalo shrnout klíčové sdělení třetí části nové zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu. Ta se věnovala možnostem, jak zmírnit klimatickou změnu. Jen o dva týdny dříve zveřejnil Panel druhý díl zmíněné zprávy, který popisoval dopady změny klimatu.

Čtěte dál
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů