Čtvrtek, 28. března 2024

Jak správně větrat v domě s plastovými okny?

Jak správně větrat v domě s plastovými okny?

Zjistíte-li jednoho dne, že skla vašich nových plastových oken se zamlžují, nebo se na nich dokonce sráží voda, že stěny vašeho domu nebo bytu jsou vlhčí než dříve, anebo že snad u vás dochází ke vzniku plísně z vlhkosti, důvody vyplývají z následujícího: Vaše nová plastová okna přece dobře těsní! Správným větráním ušetříte energii, zamezíte poškození bytu a postaráte se o zdravé klima a pohodu svého bydlení. Máme pro vás proto několik tipů.

Co byste měli pro začátek vědět

  • Ideální je, aby několikrát denně byla krátkým vyvětráním zajištěna výměna vzduchu v místnosti. Zdravé klima bydlení totiž vyžaduje, aby relativní vlhkost vzduchu v místnosti byla v rozmezí 40-60 %. Pamatujte, že vstupující suchý studený vzduch snižuje při zahřátí vlhkost vzduchu v místnosti.
  • Příliš mnoho rostlin a květin i přílišné zaclonění roletami a záclonami může vést k rosení skel ze strany místnosti. K nápravě často stačí jen malé změny.
  • Vznik vlhkosti či dokonce plísní v okolí oken je vždy způsoben nadměrnou vlhkostí vzduchu a jeho nedostatečným pohybem, zejména ve spojení s přítomností organických substancí nebo nečistot. Také v tomto případě jako první doporučení platí vysoušení pomocí časté výměny vzduchu.

V protikladu se starými okny, která pravděpodobně nebyla zdaleka těsná a tím se "starala" o trvalé větrání (ale také o trvalé ztráty energie na vytápění), jsou vaše nová plastová okna z důvodu docílení energetických úspor uzavřena velmi těsně. Proto vzduch v obytném prostoru musí přijímat vlhkost. V obydlí se totiž pravidelně a trvale děje toto:

  • Při vaření, koupání osob, sušení prádla, odpařování vlhkosti z pokojových květin, různých zvlhčovačů vzduchu, žehlením apod. vzniká vodní pára, která je jímána vzduchem vyplňujícím obytný prostor.
  • Vodní páru však odevzdává okolnímu vzduchu také sám člověk. Je zjištěno, že během 8hodinového spánku člověk odpaří pocením 1-1,5 l vody a že ve 4členné domácnosti se stejným způsobem obohatí vzduch v obydlí za 1 den o téměř 10 l vody ve formě vodní páry.
  • Sycení vzduchu v obydlí vlhkostí je často umocněno i dodatečným zateplením stěn budovy z vnější strany, po jehož provedení je omezena možnost odvětrání vlhkosti zdiva směrem ven z obydlí a zvyšuje se podíl vlhkosti, které je ze zdiva nucen pojmout vzduch v interiéru.

Takto vzniklá vlhkost vzduchu v obydlí musí být pravidelně "vyhnána" větráním. Zůstane-li uvnitř, musíte se smířit s tím, že při kritické kombinaci relativní vlhkosti vzduchu v místnosti a určitého rozdílu teplot vně a uvnitř bytu klesne teplota nejchladnější vnitřní plochy na hodnotu tzv. rosného bodu (obvykle na vnitřní ploše izolačního dvojskla, ale může jít i o stěnu místnosti) a nastane srážení vodní páry ve vodu, často velmi intenzivní. Důsledkem je nejen špatné a nezdravé klima bydlení, ale i přímé ohrožení nábytku i celé stavby vlhkostí.

Jak tedy nejlépe omezit vlhkost v bytě?

  • Větrejte podle ročního období a vlhkosti ráno všechny prostory 20-30 minut (hlavně ložnice).
  • Větrejte i podle toho, jaká je vlhkost ovzduší a jaké je roční období, v průběhu dne ještě 2-5krát po 10-15 minutách.
  • V průběhu větrání by neměla být okna jen vyklopená, ale co možná nejvíce otevřená (toto nárazové větrání zaručuje efektivní výměnu vzduchu v co nejkratší době).
  • Během větrání můžete z energeticko-úsporných důvodů vypnout topení.
  • Zabraňte poklesu pokojové teploty pod 15 °C, neboť tehdy nabírá vzduch více vlhkosti.
  • Vyvětráním se vymění v uzavřeném prostoru teplý vlhký vzduch za suchý studený

ZDROJ: www.ablak.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů