Sobota, 20. dubna 2024

Příjemný doplněk domu - zimní zahrada

Příjemný doplněk domu - zimní zahrada

Mít zimní zahradu je snem mnohých majitelů domů i bytů. Užívat si blahodárné paprsky slunce třeba v únoru, v pohodlí ratanového křesílka, se sklenkou něčeho dobrého v ruce? Kdo by si takovou idylku nepřál? V zimní zahradě totiž panují příjemné teploty, přestože venku sálá letní žár, nebo naopak řádí mokrý podzim, ledová zima či syrové předjaří. Ale pozor, zimní zahrada je náročná hračka vyžadující péči a dobrý zahradnický úsudek. Dokonalá relaxace v přírodních podmínkách za to však stojí. Zde je pár tipů, jak na to.

Dbejte na správné umístění

Zimní zahrada u rodinného domu bývá zpravidla propojena s centrální místností nebo s halou, která na ni navazuje. Tím opticky i fakticky zvětší obytný prostor využívaný rodinou jak k odpočinku, tak k práci a hře dětí. Takto lze formulovat ideál. Zimní zahradu můžete ovšem pochopitelně mít v domku prakticky kdekoliv, správně ji umístit ale není tak jednoduché, jak se zdá. Situování zahrady je totiž velmi důležité.

Nesmíme zapomínat na řadu vlivů, které mohou konečnou stavbu i vlastní dům ovlivňovat. Tedy toky tepla, cirkulaci vzduchu i dopad sluneční energie. Pokud žijete v bytě, vaše možnosti se naopak radikálně zužují: v drtivé většině případů můžete využít jen lodžii či balkon.

Čím se při výběru řídit

Pokud máte možnost vybírat z několika možností, kam zimní zahradu umístit, lze se řídit několika obecnými doporučeními. Východní poloha je chráněna před silnými poledními paprsky, pozdě odpoledne zde však už může být chladno. Umístění na jižní straně zajišťuje delší dobu slunečního svitu po celý rok, nutností je však možnost větrání a stínící technika alespoň pro střešní okna. Zastínění a větrání je rovněž nezbytné u zimní zahrady situované na západ. Přes léto bude nejteplejší místností v domě, protože odpoledne ji bude slunce vyhřívat přímo a večer ji bude zahřátý vzduch ještě více oteplovat. Nejméně častá je poloha na severní straně domu. Málo slunce, ale dobré, nestínící světlo je vhodné pro využití zahrady jako příležitostného ateliéru nebo vstupního prostroru do domu.

Má-li zimní zahrada sloužit celoročně, nejen jako například letní jídelna, musí splňovat podmínku dobré tepelné izolace. Tu mohou zajistit dvojitá skla, případně může být prostor mezi nimi ještě vyplněn argonem nebo jiným inertním plynem. Je-li skleněná i střešní část zimní zahrady, pak musí být opatřena zesílenými skly, která musí například unést vrstvy sněhu.

Dobré větrání je nezbytné

Díky kvalitním izolačním sklům lze příjemnou teplotu v zimních zahradách udržet poměrně dlouho i po letní sezoně, ale s těmito skly jsou spojeny i vysoké pořizovací náklady. Aby se vám i rostlinám dobře dýchalo a ze zimní zahrady se nestávala sauna, je nutné dobře vyřešit systém větrání. Ten mohou zajišťovat výklopná nebo výsuvná okna ovládaná ručně, elektricky či s pomocí termostatu. Nezapomeňte přitom na žaluzie a rolety. V létě vám dopřejí potřebný stín, navíc nedovolí zvědavcům udělat si z vašeho života televizní show.

ZDROJ: www.ablak.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů