Středa, 24. dubna 2024

ŠKODA vám radí: Jak jezdit úsporně

ŠKODA vám radí: Jak jezdit úsporně
1. Jezděte plynule
Plynulost je základem úspornosti. Agresivní jízda s častým brzděním a zrychlováním vede k vyšší spotřebě paliva. Hladké zacházení s vozem vám nejen ušetří peníze, ale také udělá vaši cestu příjemnější a pohodlnější.

2. Sledujte situaci
Je na silnici před vámi dopravní zácpa? Padne na semaforu červená? Uberte plyn! Bez plynu motor nespotřebovává žádné palivo a včasným zpomalením navíc můžete dosáhnout toho, že budete moci znovu přidat, ještě než úplně zastavíte. Tím ušetříte další palivo.

3. Brzděte motorem
Brzdy přeměňují kinetickou energii na teplo. Pokud je vaše auto vybaveno systémem rekuperace energie, můžete získat zpátky alespoň její část. A v každém případě ušetříte palivo, které by jinak bylo spotřebováno na chod motoru na volnoběh.

4. Nevytáčejte motor
Vysoké otáčky motoru znamenají větší odpor a ztráty třením. Zvláště u moderních přeplňovaných motorů, které dosahují maximálního točivého momentu již v nízkých otáčkách, je zbytečné motor příliš vytáčet. Případně můžete prostě naslouchat systému doporučení rychlostního stupně, kterým vozy ŠKODA disponují.

5. Cestujte nalehko
Hmotnost vás nejen zpomaluje, stojí vás také palivo. Vyložte z auta zbytečnosti, každý kilogram se počítá. A pozor také na aerodynamiku. Snažte se neotevírat zbytečně okna. Odmontujte nosiče na kola nebo střešní boxy, když je nepoužíváte.

6. Navigujte
Dopravní zácpy vás stojí nejen čas (a čas jsou peníze), ale zvyšují také spotřebu. Takže vás stojí ještě více peněz. Použitím vašeho Navigačního systému ŠKODA s informacemi o dopravní situaci se jim můžete vyhnout a využít svůj čas i peníze na příjemnější věci v životě.

7. Zpomalte
Rychlá jízda vám zřídkakdy ušetří více než několik málo minut. Přitom může zásadně zvýšit vaši spotřebu paliva. I 10 nebo 20 km/h může znamenat velký rozdíl. Dodržování rychlostních limitů vám nejen ušetří peníze, ale navíc bude vaše cesta bezpečnější a méně stresující.

8. Pečujte o auto
Jen pokud je v perfektním stavu, může vaše auto podávat ideální výkony. Ujistěte se, že máte správný tlak vzduchu v pneumatikách, pravidelně měněný olej i filtry a že je vaše auto řádně udržováno profesionály u autorizovaného servisního partnera ŠKODA.

9. Vypínejte motor
Běh motoru na volnoběh je zbytečným plýtváním paliva, takže motor vypínejte, kdykoliv zůstanete delší dobu stát. A nebo si objednejte jeden z našich vozů vybavených systémem Start-stop a nechte to na elektronice!
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů