Středa, 24. dubna 2024

Likvidace bolševníku v Karlovarském kraji dala i pracovní místa

Likvidace bolševníku v Karlovarském kraji dala i pracovní místa

Plošná likvidaci invazních rostlin v Karlovarském kraji umožnila i vytvoření nových pracovních míst. Firmy, které ji pro kraj provádí, přijaly i nezaměstnané z úřadů práce. Tříletý unikátní projekt začal loni a letos na jaře začala jeho druhá část. Oproti loňsku, kdy se práce opozdily, letos mohly začít včas, řekla dnes ČTK koordinátorka projektu Lenka Pocová.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) tak kraj do značné míry supluje povinnosti majitelů pozemků. "Před třemi lety jsme zjistili, že majitelé pozemků se nestarají o to, aby se invazivní rostliny šířily. Požádali jsme proto o dotaci na likvidaci. Tato akce ale také přinesla celou řadu pracovních míst," doplnil Novotný.

Šlo řádově o desítky lidí, kteří byli na likvidaci bolševníku a dalších rostlin nasazeni. Tříletý projekt navíc rozložením prací na jednotlivých rostlinách zaměstná firmy po celé vegetační období.

Ojedinělý projekt zkouší na rozsáhlém území celého kraje systematicky po dobu tří let ničit bolševník, křídlatku a netýkavku. Loni ale kvůli pozdnímu zahájení se například u bolševníku použila už jen mechanická likvidace, letos se tak může začít už od raných stádií růstu, řekla Pocová.

"Loni se stihlo období pro likvidaci křídlatky a netýkavky, ale bolševník se už jen sekal. Odstraňovaly se alespoň semena a neobohatili jsme tak půdní fond o další. Letos se může začít s chemickým postřikem včas," uvedla Pocová.

Celkové náklady projektu, který nemá v Evropě obdoby se zprvu odhadovaly na 170 milionů korun. Zahrnovaly od mapování výskytu, přes likvidaci až po následnou kontrolu. "Ale při výběrových řízeních se podařilo cenu srazit skoro na polovinu. Samotná likvidace měla stát 140 milionů a nakonec bude stát 73 milionů," upřesnila Pocová.

Aby vůbec mohl kraj k likvidaci přistoupit, musel získat souhlas majitelů všech dotčených pozemků. Invazní rostliny jsou podle mapování na 22.000 parcelách, které patří 4800 různým majitelům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů