Úterý, 16. dubna 2024

Technologie pro správné ježdění - eco:Drive

Technologie pro správné ježdění - eco:Drive

Co je to eco:Drive?

eco:Drive je nový inovativní software vytvořený ve spolupráci společností Fiat a Microsoft, který má za cíl naučit řidiče jezdit zeleněji. Tento software byl společností Fiat na trh uveden v roce 2008. Pomáhá řidičům uvědomit si dopad jejich řízení na spotřebu paliva a na emise oxidu uhličitého. Také jim radí, jak změnit návyky v autě tak, aby řídili efektivněji.
Fiat Group dlouhodobě prosazuje větší důraz na ochranu životního prostředí a řešení eco:Drive je jedním z projektů zapadajících do této vize. Tento systém dokazuje, že nejen výrobci, ale i uživatelé automobilů by měli a mohou být zodpovědní za kvalitu životního prostředí.

Jak eco:Drive funguje?

eco:Drive je navržen tak, aby snížil spotřebu paliva i hladinu emisí. Uživatel se o něj při řízení nemusí starat, stačí jej jen zapnout a software si sám nahrává všechny potřebné údaje. Pomocí USB vstupu systému Blue&Me zaznamenává eco:Drive styl jízdy na USB flash disk. Ve chvíli, kdy je tento disk zapojen k domácímu počítači, ve kterém je zdarma nainstalovaný program eco:Drive, vyhodnotí se spotřeba a emise každé jízdy (včetně objemu oxidu uhličitého, který byl během jízdy vypuštěn do vzduchu). Systém eco:Drive navíc umí analyzovat řidičův styl jízdy. Na základě této analýzy pak navrhne efektivnější řízení, aby se snížila emise oxidu uhličitého, a posléze také řidičovy výdaje za palivo. Software také podněcuje řidičovu soutěživost tím, že ho vyzývá určit si pro jednotlivé cesty nebo pro určité období maximální emise CO2.
Software eco:Drive poskytuje celou řadu údajů. Měří vše od spotřeby paliva až po emise, ze kterých pak počítá index úspornosti. Dává užitečné rady, jak zlepšit výsledný index, a také vybere hodnotu, o kterou by měl řidič příště usilovat. Dochází tak ke zlepšení spotřeby a snížení emisí jedovatých látek až o 15 %, díky čemuž lze na palivu ročně ušetřit 120 až 200 euro. To vše jen díky tomu, že řidič změní své návyky.

eco:Drive a ohleduplnost k životnímu prostředí

Technologie eco:Drive se těší velké oblibě. To dokazuje nejenom pozitivní odezva od zákazníků, ale také prudce narůstající počet uživatelů. Během pouhých osmi měsíců od uvedení na trh byl eco:Drive stažen více jak 50 000 zákazníky Fiat. Tito ekologicky smýšlející řidiči si uvědomují, že osud životního prostředí je skutečně v jejich rukou. Díky eco:Drive mohou být emise oxidu uhličitého sníženy o více než 700 tun. To představuje zhruba tolik energie, kolik je potřeba na osvětlení velkoměsta (například Ženevy) po dobu celých osmi měsíců.

eco:Ville

Uživatelé eco:Drive si také oblíbili internetové fórum "eco:Ville". Zde se každý jednotlivec stává součástí větší komunity, kde si řidiči vyměňují tipy, jak ušetřit energii, a kde si s ostatními mohou porovnávat snížené emise. Koneckonců, nižší emise jednotlivce životní prostředí ovlivní jen nevýrazně. Pokud se však nasčítá úspora větší komunity lidí, výsledek snažení začne být mnohem významnější.

U kterých vozů je eco:Drive k mání?

eco:Drive je kompatibilní se stále rostoucím počtem vozidel Fiat. V současné době se jedná se o modely: Fiat 500, 500C, Fiat Grande Punto, Fiat Bravo a Fiat Qubo.

Kde si pořídit software eco:Drive?

Software eco:Drive si zdarma do svého počítače můžete stáhnout zde

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů