Pátek, 29. března 2024

Soud definitivně zrušil povolení stavět spalovnu v Karviné, úředníci byli podjatí

Město Karviná mělo dostat od investora "kompenzaci" 100 milionů korun. Projekt je znovu na začátku...

Soud definitivně zrušil povolení stavět spalovnu v Karviné, úředníci byli podjatí

Hnutí DUHA dnes získalo rozsudek Krajského soudu v Ostravě, kterým ruší územní rozhodnutí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje a zastavuje projekt výstavby obří spalovny v Karviné (rozsudek v příloze). Soud tak potvrdil argumenty Hnutí DUHA i obce Horní Suchá, které rozhodnutí o umístění megaspalovny u soudu napadly. Soud prokázal, že územní řízení nemůže vést úřad města (Karviná), které dostane od investora (Moravskoslezského kraje) 100 miliónů korun za kladný výsledek řízení.

Kraj, v případě, že bude i nadále chtít vybudovat spalovnu v Karviné, bude muset předat vedení nového územního řízení jiným než karvinským a krajským úředníkům. Podle dohody mezi Moravskoslezským krajem a městem Karviná [1] má město, jehož úředníci vedli územní řízení o spalovně, získat za spalovnu finanční kompenzace ve výši 100 miliónů korun [2].

Krajský úřad svým chybným rozhodnutím zdržel řešení odpadového hospodářství v regionu o tři roky, neboť soudem zrušené územní rozhodnutí bylo vydáno 31. srpna 2011, přičemž soud 4. ledna 2012 vydal předběžné rozhodnutí, kterým jeho platnost pozastavil [3].

Plánovaná megaspalovna měla každý rok pohltit desítky tisíc tun kvalitních recyklovatelných surovin, které by bylo nutné znovu vytěžit, vykácet či vydolovat. Moravskoslezský kraj v roce 2009 recykloval pouhou třetinu komunálních odpadů [4], zatímco schválený krajský i národní plán nakládání s odpady požadují recyklovat celou polovinu [5] a Evropská komise až 70% komunálních odpadů [6]. Spalovna by navíc přispěla k ještě většímu znečištění ovzduší v zatíženém regionu a její stavba by daňové poplatníky zbytečně stála 5,9 miliard korun [7].

Hnutí DUHA prosazuje, aby vláda místo předražených obřích spaloven podpořila třídění a recyklaci. Ministr Brabec by měl do nového zákona o odpadech zavést takzvanou recyklační slevu [8], která by motivovala radnice, aby domácnostem usnadnily třídění tak, že třídit odpad bude nejen správné, ale také snadné. Obdobná opatření navrhuje České republice také Evropská komise [9]. Ministr Brabec však místo toho před týdnem plně podpořil pozměňovací návrh a přílepkový zákon poslance a svého stranického kolegy Oklešťka. Tento návrh recyklační slevu neobsahuje a staví dosavadní sliby ministra o vlastním kvalitním odpadovém zákonu na hlavu [10].

Ministr Brabec (ANO) by měl zapracovat do nové odpadové legislativy doporučení Evropské komise. Doposud počítá s tím, že do roku 2020 se u nás vybuduje až osm zbytečných nových spaloven [11], přičemž z evropských fondů by měly být postaveny spalovny i v Karviné a Mostě [12].

Ivo Kropáček, odpadový expert z Hnutí DUHA, řekl:

"Projekt obří spalovny v Karviné je opět na začátku. Soud potvrdil, že územní řízení nemůže vést karvinský městský úřad, který dostane od Moravskoslezského kraje jako investora 100 miliónů korun za kladný výsledek řízení. Soud tak dal za pravdu argumentům Hnutí DUHA.

"Úředníci města Karviná i Krajského úřadu Moravskoslezského kraje se dopustili podjatostí hrubé chyby. Musí zaplatit soudní náklady a zdrželi řešení odpadového hospodářství v kraji o tři roky."

"Projekt megaspalovny v Karviné by určitě neměl být financován z evropských fondů v letech 2014 - 2020. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) by měl raději zapracovat do nové odpadové legislativy doporučení Evropské komise a přestat spoléhat na extrémně drahé a zbytečné spalovny komunálních odpadů ničících recyklovatelné suroviny."


Kontakty:

Ivo Kropáček, Hnutí DUHA, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Jan Piňos, Hnutí DUHA, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů