Sobota, 20. dubna 2024

Břidlicový plyn umožní Obamovi připojit se k omezování emisí

Břidlicový plyn umožní Obamovi připojit se k omezování emisí

Omezení emisí patřilo mezi priority Obamova prvního funkčního období, tehdy se ale americkému prezidentovi nepodařilo protlačit příslušný zákon Kongresem. Proto využije pravomoci podle zákona o čistém ovzduší a snížení skleníkových plynů hodlá příští rok nařídit prezidentským dekretem. Stane se tak po prodiskutování návrhu normy, kterou nyní zveřejnila vládní agentura na ochranu životního prostředí EPA.

Státy unie budou moci využít celé řady způsobů, jak omezit vypouštění škodlivin. Mohou například instalovat nové větrné a sluneční elektrárny, podpořit úsporné technologie nebo se zapojit do mezistátních a regionálních programů podobných evropským emisním povolenkám. Pracovníci agentury EPA listu New York Times řekli, že tento flexibilní přístup by umožnil jednotlivým státům co nejefektivněji a nejlevněji vytvořit svůj vlastní energetický mix.

Kvůli návrhu EPA si již mnou ruce celé armády lobbistů. Ustoupit ale Barack Obama nehodlá, agentuře nakázal, aby přesnou podobu nařízení schválila nejpozději v červnu 2015, tedy před tím, než Obamovi skončí mandát.

Uhelný průmysl již dekret označil za zneužití prezidentských pravomocí, které vyvolá ekonomický chaos. "Je to zaměřeno na materiální poškození konvenčních energetických zdrojů, které poskytují spolehlivou a dostupnou energii, a bude to mít dopady na domácnosti i na pracovní místa," píše se na stránkách advokátní kanceláře Bracewell&Giuliani, která hodlá dekret napadnout u soudu.

Většina komentátorů ale věří, že Obama s iniciativou uspěje. Emise skleníkových plynů totiž již klesly o 10 procent ve srovnání s rokem 2005, což je hranice, kterou EPA vybrala jako počáteční. A co více, emise stále klesají i bez nové iniciativy. Může za to boom těžby břidlicového plynu, který díky své ceně postupně vytlačuje tradiční uhelné elektrárny. Jakkoli plyn není bezemisní zdroj energie, produkuje o polovinu méně škodlivin než uhlí.

Pro Baracka Obamu je to způsob, jak prosadit klíčovou část programu a odstranit výhrady zemí, jako je Čína nebo Indie. Ty dosud odmítaly snižovat emise, dokud tak neučiní i Spojené státy.


30 procent
O tolik méně emisí skleníkových plynů oproti stavu z roku 2005 by měly Spojené státy vypouštět od roku 2030.

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů